AddToAny

Nye bønder

Nye bønder
Hva har en kunsthistoriker, en tidligere arbeidsledig, en it-konsulent, en politi og en bokhandler felles? I utgangspunktet ikke så mye, skulle man tro, men de deler en drøm - drømmen om en framtid i landbruket.
DET LYDER MERKELIG, for flukten fra landsbygda har ført ungdom i generasjoner den andre veien. Fra jorda og bygda og inn til arbeidsplasser i sekundærog tertiærnæringene i byene. Og slik er det jo fortsatt; odelsgutter og -jenter takker farvel til åker og fjøs. I Norge legges det ned rundt 1000 bruk i året, tendensen er den samme i resten av Europa. Frankrike, Europas største jordbruksland, har mistet 200 000 bønder mellom 2000 og 2010.

Men nå går det en strøm den andre veien også, fra byen og tettstedene og ut på landet. En ny generasjon ser verdien av å arbeide i og med naturen, og søker den friheten som en gård kan gi. Den økonomiske krisen og økende arbeidsledighet kan forklare noe, men ikke alt. Det er også en sterk indre motivasjon som driver disse nye bøndene. Push and pull, som geografene sier for å forklare hvorfor mennesker beveger på seg.DE TO FRANSKE ungdommene Lucile Leclair og Gaspard d'Allens har trålet den franske landsbygda for å bli bedre kjent med dem som de kaller ny-bønder (néo-paysans). En av dem de har truffet er Alexandre, tidligere it-konsulent, nå gartner og grønnsaksprodusent i Loiredalen i Vest-Frankrike: "Jeg var helt avsondret fra naturen, alltid foran en skjerm, og jeg savnet det konkrete", forteller han i boka Les néo-paysans. For Alexandre, som for de andre ny-bøndene vi møter i boka, er livet som bonde et valg av livsstil, og det er ikke snakk om å gå fra en industriell livsstil til en annen. Nærhet til dyr, planter, natur og kunder er vesentlig, og de har derfor valgt å drive økologisk. "Økologisk landbruk er bare helt opplagt for oss", forteller David, som sammen med venninnen Soizic, driver et lite bruk på en øy i Bretagne. Øya er en del av en naturpark, og ytterst i havgapet er kontakten med elementene sterk og direkte, forteller Soizic.
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Å dyrke sin egen mat skjerper bevisstheten om globale matssystemer og skaper solidaritet med småbønder, selvbergere og bybønder også i land langt borte. Dessuten er det matsuverenitet i praksis, skriver Kari Gåsvatn.
Ren Mat 15.06.2020
Det blåser en ny, varm vind gjennom landbrukets enger verden over. Den synger om karbonlagring og jordoppbygging. Og refrenget handler om det regenerative landbruket. Hva er det egentlig, og hvordan kan vi nynne med og benytte oss av dette i kjøkkenhagen?
Ren Mat 15.06.2020
Ikke forkultivert småplanter eller sådd ute enda? Det er fremdeles håp for en liten kjøkkenhage.
Ren Mat 15.06.2020
Foto Solhatt Økologisk Hagebruk På bildet Tidlig Grønn Sabel Bylandbruket hører hjemme i et bærekraftig matsystem. Lets grow it! ELISABETH FAGERLAND
Ren Mat 15.06.2020
Oppfølgeren til favorittkokeboka
Ren Mat 15.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt