AddToAny

Nordea: Voldsom økning i antall svindelsaker

Nordea opplever en voldsom økning i antall svindelsaker. Fra 2020 til 2022 har antall svindelsaker nesten blitt doblet. Ulike former for phishing utgjorde 60 prosent av alle bekreftede svindelsaker.
Ida Marie Edholm er svindelekspert i Nordea og har tidligere arbeidet syv år med antihvitvasking i banken. De siste to årene har hun sammen med et stort team kollegaer arbeidet for å avsløre de stadig hyppigere svindelforsøkene mot banken og kundene. Aldri før har banken hatt så mange ansatte som arbeider med å avdekke svindel. Rundt 150 ansatte i Norden jobber nå spesifikt med dette.

- Dessverre ser vi daglig kunder som blir svindlet eller forsøkt svindlet. Svindlerne blir hele tiden mer profesjonelle og vet nøyaktig hva de skal gjøre. Eldre og sårbare mennesker er den viktigste målgruppen, men den mest vanlige svindelmetoden, phishing, rammer kunder i alle aldre. Investeringssvindel er også utbredt, forteller Edholm.

PHISHING ØKER MEST

- Hvis vi ser på det totale omfanget av de ulike svindelmetodene, så er det phishing som øker mest både på SMS, e-post, på sosiale medier og over telefon. Her lures kundene til å klikke på lenker som utgir seg for å være fra banken, eller andre kjente selskap som Vipps, BankID, Kredinor, Klarna eller Intrum. Hvis du klikker på lenken, blir du ført videre til en phishing-side laget av svindlerne for å få tak i sensitiv informasjon som kort- og BankID informasjon og passord, forklarer Edholm.

Phishing rammer kunder i alle aldre.

Ida Marie Edholm, Nordea

Svindlerne blir stadig mer profesjonelle. De snakker godt norsk, er proffe til å utforme svindelmeldingene og følger veldig godt med når noe skjer. Når det nærmer seg jul, sendes det ut en falsk melding om at du har fått en pakke som må hentes snarest. Men før du henter pakken, må du betale et lite gebyr. Du blir bedt om å klikke på en lenke som fører videre til en falsk innloggingsside til nettbanken. Du tror du logger inn i nettbanken, men egentlig får svindlerne tak i innloggingsinformasjonen din. Det samme skjedde under utfasing av BankID på mobil. Da kom det ekstra mange svindelforsøk som gikk ut på å få kundene til å laste ned en falsk app for på den måten å fiske sensitiv informasjon.

RASK RESPONS

Svindelekspert Ida Marie Edholm sier at den største utfordringen er å hjelpe kunden på best mulig måte. Derfor er det helt avgjørende at kundene tar kontakt med Nordea med en gang noe har skjedd, slik at banken kan hjelpe raskest mulig med å sperre kort etc.

Det vil alltid finnes svindel i ulike former.

Ida Marie Edholm, Nordea

- Bankenes problem er at det hele tiden er noen kunder som blir lurt av svindlerne til å gi

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

Flere IT-folk og bedre etterutdanningstilbud kan bli blant resultatene av Utsynsmeldingen som regjeringen la frem i dag.
Finansfokus 27.03.2023
Tryg forsikring er en av de to finansbedriftene i Norge som viste aller sterkest jobbøkning i løpet 2022. Selskapet har nesten 200 flere ansatte nå enn for et år siden.
Finansfokus 24.03.2023
1. januar tok Geir Holmgren over vekterlampen i Gjensidige. Selskapet får en samarbeidsorientert sjef med svakhet for snø og turer i marka, men også en sjef som skal sørge for at selskapet ekspanderer.
Finansfokus 22.03.2023
Får ansatte i finansnæringen laste ned TikTok på tjenestetelefonen? De fleste har ingen begrensinger, mens andre har så strenge sikkerhetsutiner at de ikke vil uttale seg.
Finansfokus 20.03.2023
Stadig flere vil bli medlem av en fagforeningen. Allikevel må organisasjonene være på tå hev for å være relevant i fremtiden.
Finansfokus 17.03.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt