Ren Mat
17.06.2016
Andre råvarer koster skjorta. Er vi litt nøkterne hele uka, kan vi vel slå litt på stortromma med god samvittighet i helgene. Råvarer har vi mye av på denne tiden av året, kortreist på sitt beste og mange av dem er faktisk helt gratis.
VI SPISER MEST egenfisket sjømat på denne tiden av året da havets delikatesser dessverre ikke er på sitt beste, noe som skyldes både gyting og temperaturen i sjøen. Likevel er det veldig tilfredsstillende å skaffe sin egen mat, både fisk og skalldyr, og godt smaker det uansett. Vi foreslår en fiskegrateng som et alternativ til både rå, kokt, stekt og grillet hvit fisk. Har du hvitting, torsk, lyr eller kolje kan alle brukes i en fiskegrateng.
Når du lager grateng er det noen regler: Ikke ha for mye makaroni i, og ikke bruk eggeplommene, da blir gratengen ofte tørr. Den hvite sausen bør ikke være for tjukk, en god grateng, etter vår smak, skal være løs og ledig. I stedet for å kjøpe røkt kolje kan du godt salte, eller røke for den saks skyld, fisken selv. Gni den inn med havsalt og legg den et døgn i kjøleskapet. Tørk av saltet før du trekker, eventuelt røyker den og renser den for skinn og bein til bruk i fiskegratengen.
NÅ ER NATUREN full av gratis mat! Skvallerkål og løvetannblader, karvekål, engsyre og skogsyre, stranden er full av spiselige urter og planter også. Det virker kanskje litt krampaktig at vi skal lage pesto, pasta, paier og salater med dette grønne, men vi hadde ikke foreslått det om ikke rettene ble gode og maten næringsrik. Til pastaretten kan du bruke den pastaen du vil, korte eller lange, tykke eller tynne. Sammenliknet med spinat eller ruccola inneholder løvetannbladene tre ganger så mye kalsium, og vitamin A, fem ganger så mye vitamin K og E og åtte ganger mer antioksidanter. Dumt å bare la de stå der uten å høste dem. Svallerkål ble antagelig innført til Norge som medisinplante i middelalderen. Den er blant annet rik på vitamin C, og ikke minst, den finnes i overflod! DESSUTEN GIR VI deg ideen til noen supergode middagskaker med bønner og erter. Med en pikant og innkokt løksaus og sommerens smakfulle tomater til er dette nesten festmat. Bruker du tørre bønner må du huske å legge dem i vann kvelden før. Disse bollene kan du også servere som en fingerrett, stek dem mindre i størrelse og server dem med en pinne i. Krydre dem som du vil kan du også.
En dag i uka kan vi lage litt cowboymat. Når du bruker bønner og linser kan du bruke mindre kjøtt, proteiner får du nok av. Bruk gode Grøstadpølser, du trenger ikke mange for å få god smak fra pølsene, og server gjerne med et stekt egg på toppen.
Å steke en pai er takknemlig for den som skal servere maten. Lite etterarbeid, paiskallet kan lages dagen før og å slå sammen noen egg med litt grønt innhold er ikke vanskelig. Alle paier synes vi blir bedre med litt reven, smakfull ost i. En god grønn salat attåt med både grønnsaker, urter og alt som hører denne tiden til er selvsagt.
HVIS VI SPISER lite kjøtt resten av uken kan vi kanskje ta i litt når søndagsmiddagen skal serveres. Vi foreslår ett eller flere store T-ben, kanskje det blir noen rester til gode biffsandwich som dere kan ta med på tur? I spesialbutikker og i gode slakterdisker, som for eksempel hos Maschmanns i Oslo, har
Gå til medietNår du lager grateng er det noen regler: Ikke ha for mye makaroni i, og ikke bruk eggeplommene, da blir gratengen ofte tørr. Den hvite sausen bør ikke være for tjukk, en god grateng, etter vår smak, skal være løs og ledig. I stedet for å kjøpe røkt kolje kan du godt salte, eller røke for den saks skyld, fisken selv. Gni den inn med havsalt og legg den et døgn i kjøleskapet. Tørk av saltet før du trekker, eventuelt røyker den og renser den for skinn og bein til bruk i fiskegratengen.
NÅ ER NATUREN full av gratis mat! Skvallerkål og løvetannblader, karvekål, engsyre og skogsyre, stranden er full av spiselige urter og planter også. Det virker kanskje litt krampaktig at vi skal lage pesto, pasta, paier og salater med dette grønne, men vi hadde ikke foreslått det om ikke rettene ble gode og maten næringsrik. Til pastaretten kan du bruke den pastaen du vil, korte eller lange, tykke eller tynne. Sammenliknet med spinat eller ruccola inneholder løvetannbladene tre ganger så mye kalsium, og vitamin A, fem ganger så mye vitamin K og E og åtte ganger mer antioksidanter. Dumt å bare la de stå der uten å høste dem. Svallerkål ble antagelig innført til Norge som medisinplante i middelalderen. Den er blant annet rik på vitamin C, og ikke minst, den finnes i overflod! DESSUTEN GIR VI deg ideen til noen supergode middagskaker med bønner og erter. Med en pikant og innkokt løksaus og sommerens smakfulle tomater til er dette nesten festmat. Bruker du tørre bønner må du huske å legge dem i vann kvelden før. Disse bollene kan du også servere som en fingerrett, stek dem mindre i størrelse og server dem med en pinne i. Krydre dem som du vil kan du også.
En dag i uka kan vi lage litt cowboymat. Når du bruker bønner og linser kan du bruke mindre kjøtt, proteiner får du nok av. Bruk gode Grøstadpølser, du trenger ikke mange for å få god smak fra pølsene, og server gjerne med et stekt egg på toppen.
Å steke en pai er takknemlig for den som skal servere maten. Lite etterarbeid, paiskallet kan lages dagen før og å slå sammen noen egg med litt grønt innhold er ikke vanskelig. Alle paier synes vi blir bedre med litt reven, smakfull ost i. En god grønn salat attåt med både grønnsaker, urter og alt som hører denne tiden til er selvsagt.
HVIS VI SPISER lite kjøtt resten av uken kan vi kanskje ta i litt når søndagsmiddagen skal serveres. Vi foreslår ett eller flere store T-ben, kanskje det blir noen rester til gode biffsandwich som dere kan ta med på tur? I spesialbutikker og i gode slakterdisker, som for eksempel hos Maschmanns i Oslo, har