AddToAny

Noe mat er gratis

Noe mat er gratis
Andre råvarer koster skjorta. Er vi litt nøkterne hele uka, kan vi vel slå litt på stortromma med god samvittighet i helgene. Råvarer har vi mye av på denne tiden av året, kortreist på sitt beste og mange av dem er faktisk helt gratis.
VI SPISER MEST egenfisket sjømat på denne tiden av året da havets delikatesser dessverre ikke er på sitt beste, noe som skyldes både gyting og temperaturen i sjøen. Likevel er det veldig tilfredsstillende å skaffe sin egen mat, både fisk og skalldyr, og godt smaker det uansett. Vi foreslår en fiskegrateng som et alternativ til både rå, kokt, stekt og grillet hvit fisk. Har du hvitting, torsk, lyr eller kolje kan alle brukes i en fiskegrateng.

Når du lager grateng er det noen regler: Ikke ha for mye makaroni i, og ikke bruk eggeplommene, da blir gratengen ofte tørr. Den hvite sausen bør ikke være for tjukk, en god grateng, etter vår smak, skal være løs og ledig. I stedet for å kjøpe røkt kolje kan du godt salte, eller røke for den saks skyld, fisken selv. Gni den inn med havsalt og legg den et døgn i kjøleskapet. Tørk av saltet før du trekker, eventuelt røyker den og renser den for skinn og bein til bruk i fiskegratengen.



NÅ ER NATUREN full av gratis mat! Skvallerkål og løvetannblader, karvekål, engsyre og skogsyre, stranden er full av spiselige urter og planter også. Det virker kanskje litt krampaktig at vi skal lage pesto, pasta, paier og salater med dette grønne, men vi hadde ikke foreslått det om ikke rettene ble gode og maten næringsrik. Til pastaretten kan du bruke den pastaen du vil, korte eller lange, tykke eller tynne. Sammenliknet med spinat eller ruccola inneholder løvetannbladene tre ganger så mye kalsium, og vitamin A, fem ganger så mye vitamin K og E og åtte ganger mer antioksidanter. Dumt å bare la de stå der uten å høste dem. Svallerkål ble antagelig innført til Norge som medisinplante i middelalderen. Den er blant annet rik på vitamin C, og ikke minst, den finnes i overflod! DESSUTEN GIR VI deg ideen til noen supergode middagskaker med bønner og erter. Med en pikant og innkokt løksaus og sommerens smakfulle tomater til er dette nesten festmat. Bruker du tørre bønner må du huske å legge dem i vann kvelden før. Disse bollene kan du også servere som en fingerrett, stek dem mindre i størrelse og server dem med en pinne i. Krydre dem som du vil kan du også.

En dag i uka kan vi lage litt cowboymat. Når du bruker bønner og linser kan du bruke mindre kjøtt, proteiner får du nok av. Bruk gode Grøstadpølser, du trenger ikke mange for å få god smak fra pølsene, og server gjerne med et stekt egg på toppen.

Å steke en pai er takknemlig for den som skal servere maten. Lite etterarbeid, paiskallet kan lages dagen før og å slå sammen noen egg med litt grønt innhold er ikke vanskelig. Alle paier synes vi blir bedre med litt reven, smakfull ost i. En god grønn salat attåt med både grønnsaker, urter og alt som hører denne tiden til er selvsagt.



HVIS VI SPISER lite kjøtt resten av uken kan vi kanskje ta i litt når søndagsmiddagen skal serveres. Vi foreslår ett eller flere store T-ben, kanskje det blir noen rester til gode biffsandwich som dere kan ta med på tur? I spesialbutikker og i gode slakterdisker, som for eksempel hos Maschmanns i Oslo, har
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt