AddToAny

NM i økonomi hjalp Daniel til drømmejobben

NM i økonomi hjalp Daniel til drømmejobben
Det kan være vanskelig å komme gjennom nåløyet til jobbintervjuet for drømmejobben. Det er hundrevis av andre i søkerbunken, og mange kan vise til sterkt engasjement, gode karakterer og enorm lyst til å vise hva de kan.
Men ikke alle kan skilte med at de er norgesmester i økonomi. Ingen tvil om at dette kvalitetsstempelet gjør at søknaden skiller seg ut.

Det erfarer fjorårets vinner, Daniel Håpnes fra Namsos, som har fått jobb i Danske Bank. Hans lag fra NHH innkasserte seieren i 2016, og det var andre året på rad seieren gikk til NHH.

Når trønderne fra Handelshøyskolen NTNU Maria Meland, Per Alfsen og Erik Forseth bryter NHH-rekken dette året, er dette helt ok for Daniel:

- Som NHH-student er det selvfølgelig litt trist at vi ikke tok seieren for tredje år på rad, men samtidig er jeg glad for at pokalen gikk hjem til Trøndelag når den først skulle forlate NHH sine lokaler.

NM i økonomi skaper interesse hos arbeidsgivere

I skrivende stund befinner fjorårets norgesmester seg i Frankrikes gastronomiske hovedstad Lyon - ikke bare for å utforske gastronomiske smaksopplevelser, men for å fullføre mastergraden ved NHH. Han er på utveksling ved EMLYON Business School.

Graduate i Danske Bank

Fra høsten har han kommet seg gjennom nåløyet hos Jannicke Ianssen, ansvarlig for Employer Branding og rekruttering i Danske Bank Norge.

- For oss er det viktig at de unge vi ansetter, har så god forståelse for næringslivet, bank og finanssektoren som mulig. Det å delta i konkurranser som NM i økonomi er et viktig virkemiddel til både å få ny innsikt samt å vise hva man kan, sier Jannicke Ianssen.

Daniel har fått jobb som Business Innovation Graduate i Danske Bank - en jobb han gikk all in for etter fjorårets norgesmesterskap.

- Jeg tror førsteplassen i NM i økonomi bidro til at jeg kom til jobbintervju, siden den skaper interesse hos rekrutterere og andre i næringslivet. For det som er sikkert, er at førsteplassen representerer et kvalitetsstempel signert av Econa, BDO, Danske Bank og NRØA (Nasjonalt råd for økonomisk-administrativ utdanning). Samtidig er det mange kunnskapssterke lag som konkurrerer og bidrar til å sette et skyhøyt nivå for å vinne, sier Daniel.

Det er hard konkurranse om plassene i Danske Graduate-programmet globalt, og i Norge ansetter Danske Bank tre graduates som starter til høsten.

- Når vi rekrutterer til Danske Graduate, evaluerer vi alt fra karakterer og studieretning til personlige egenskaper og motivasjon. Og et av elementene som gjerne skiller de gode kandidatene fra de beste, er nettopp det engasjementet de viser i å tilegne seg kunnskap utenfor klasserommet, sier Ianssen.

Dialog med studentene

Danske Bank er med på Econas NM i økonomi fordi de er opptatt av å dele innsikt i og kompetanse om økonomi med dagens studenter.

- Dette er også en del av vår employer branding -strategi, da vi ønsker oss nyutdannede kandidater med god og relevant fagkompetanse. Gjennom å dele vår ekspertise kan vi gi noe til studentene samt at vi får teoretisk innsikt og innblikk i nye tankesett fra dem som vil bli de beste økonomene i fremtiden. I tillegg er engasjementet selvfølgelig en viktig del av vår relasjon med Econa, som bidrar til å fremme de beste økonomistudentene i landet. Og ikke minst, det er en fin arena for å komme i dialog med studentene og vise hvilke muligheter som finnes i Danske Bank, sier Ianssen.

NHH-studenten Daniel Håpnes (i midten), og medstudentene Magnus Berg og Helge Jystad Ratvik, vant NM i økonomi i 2016.

Hvordan få drømmejobben?

Daniel har fått drømmejobben. Ikke alle gjør det. Hva er knepene for å få jobben man ønsker seg? Daniel gir sine betraktninger rundt dette:

Først må du finne ut hvilke arbeidsoppgaver som motiverer og trigger deg til å lære mer, og deretter hvilket selskap du ønsker å yte maksimalt for, basert på egne mål og kriterier. Dette er selvfølgelig vanskelig, men fullt oppnåelig om du tar deg tid til å reflektere over mulighetene.

Neste steg er å søke på de jobbene du virkelig vil ha, og ikke på absolutt alt du kommer over. Det er alltid en risiko når man er selektiv nok, men det skinner mer naturlig gjennom når du virkelig ønsker en stilling, og det er til alles beste at du ender opp med en jobb du ønsker. Dette fører meg over på CV, karakterer og søknadsbrev. Her er det viktig å legge ned et godt arbeid i utforming, men også innholdet. I sistnevnte er det blant annet snakk om å vise at du er flink til noe mer enn bare å studere, slik at du kan vise til erfaringer der du fungerer godt i en organisasjon med andre mennesker. For eksempel vil det å være aktiv i studentforeningen, ha en deltidsjobb eller bare en sommerjobb gi deg mange verdifulle erfaringer som du må vise til under selve jobbintervjuet.

Før du kalles inn på intervju, bør du klart ha en forståelse av hvilken stilling du søker på, og hvilken personlighet selskapet har, men også forberede din personlige historie med de nøkkelordene du ønsker å bli husket for i etterkant. Om caseintervju er en sentral del av rekrutteringsprosessen, anbefaler jeg på det sterkeste å forberede deg ved å trene alene og med andre.

Til slutt handler det om å være deg selv, ha det morsomt i prosessen og vise ditt engasjement for det du skal bruke 7,5 arbeidstimer på hver dag. Mellom alle disse linjene ligger det utrolig mye annet snacks som jeg gjerne kan dele meg deg, og som du bør huske både før, under og etter et intervju. Men om du klarer å sette deg inn i situasjonen til den personen som skal rekruttere deg, mener jeg at du kan knekke mange koder.

Om NM i økonomi

Econa arrangerer NM i økonomi for femte året på rad. Norgesmesterskapet er et samarbeid med Nasjonalt råd for økonomisk-administrativ utdanning (NRØA), BDO, Danske Bank og DN der samarbeidspartnerne bidrar med oppgaver og/eller premier.

Det var over 500 lag som var påmeldt i år, noe som er en solid økning fra 2016, hvor det var 320 påmeldte lag.

Første runde ble gjennomført 28. februar. I denne runden løste studentene flervalgsoppgaver som var laget av NRØAs fagkomiteer. Etter dette gikk inntil ti lag fra hver skole videre til andre runde.

Andre runde ble gjennomført mellom 13. og 15. mars på de ulike studiestedene. Det var BDO som sto for caseoppgavene til andre runde.

Finalen var 30. mars. Her ble de ti beste lagene i landet invitert til en finaledag i Bergen med avsluttende bankett. Finalen besto av fag- og caseoppgaver levert av Danske Bank, BDO og NRØA. I juryen satt Joakim Østbye (fagsjef i Econa), Finn Kinserdal (førsteamanuensis ved NHH), Monica Haftorn Iversen (økonomisjef i Personal Banking i Danske Bank) og Mathias Dønvik (revisor i BDO).

Laget som vinner NM i økonomi, får muligheten til å presentere caset sitt for toppledelsen i Danske Bank, de får en helside i DN, 15 000 kr og hver sin iPad.

Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt