AddToAny

Nettverksbygging fra scratch

Nettverksbygging fra scratch
Jeg syntes det var så rart å bli spurt om å skrive denne artikkelen for noen uker siden. For akkurat den dagen hadde det også blitt klart at jeg skulle overføres til Oslo-kontoret med jobben.
Uendelig mange tanker hadde akkurat fløyet gjennom hodet mitt. All redselen for å bli alene, alle bekymringene rundt hvorvidt jeg får nye venner, alle forventningene til de nye kollegaene og alle mulighetene som ligger foran meg. Kan jeg klare å bygge et helt nytt nettverk i en ny by?

Det siste året har jeg reist på tvers av landet og holdt foredrag om nettverksbygging. Jeg starter alltid det foredraget med å dra linjen mellom det å bygge nettverk som voksen, og å få nye venner når man er liten. Jeg snakker om hvor rart det er at det blir så mye vanskeligere å bli kjent med nye mennesker når vi blir eldre. At vi blir så redde for å bryte med sosiale koder, heller enn å gå bort til inspirerende mennesker, introdusere oss og bare spørre om vi kan få være med og leke. Slik vi gjorde da vi var yngre. Så rart at vi ikke lærte oss at det er ufarlig å spørre. Terskelen oppleves stadig høyere nå. Og jeg sier at det egentlig er helt unødvendig.

Og så blir jeg altså nødt til å sette mine egne tanker på prøve. Tankene som er så lette å bruke til å inspirere andre - og akk, så mye vanskeligere å skulle benytte i praksis. Herregud, hvor begynner jeg? Når jeg flytter nå, blir jeg for første gang nødt til å bygge opp en helt ny omgangskrets. Jeg må finne meg nye gode venner, og fordi det snart vil være forventet at jeg skal selge prosjekter, må jeg også bli kjent med potensielle fremtidige kunder. Det føles så kynisk å skulle være bevisst på det.

Derfor har jeg laget en plan. Noen enkle steg, basert på teknikkene jeg til vanlig lærer vekk, som jeg håper også dere kan tilpasse deres egne behov.

Jeg skal være et ja-menneske. Jeg skal takke ja til invitasjoner, selv på kvelder jeg vanligvis ville tilbragt på sofaen i joggisen.

Jeg skal legge nye bekjentskaper til i sosiale medier, slik at det blir lettere å vedlikeholde de nye relasjonene.

Jeg skal definere hvilke miljøer og interesser jeg ønsker å opprettholde eller bli en del av, slik at jeg kan konsentrere energien min.

Jeg skal skifte adresse i ulike medlemsregistre og i sosiale medier, slik at kontaktene mine blir klar over at jeg har flyttet - og for å få oppdatert informasjon om hva som skjer i Oslo.

Jeg skal gjennomgå Facebook for å se hvilke av kontaktene mine som bor i Oslo. På den måten kan jeg raskt ta kontakt. Jeg skal tvinge meg selv til være helt ærlig på at jeg ikke kjenner så mange, be om hjelp, si hva jeg ønsker og hva jeg håper å få hjelp med.

Til slutt skal jeg aldri undervurdere verdien av å si hei: i heisen, på toget, på trening. Vi liker det jo stort sett, alle sammen. Å bli sett. Og helt seriøst, da: De fleste vennskapene mine startet jo med et hei en gang. Man aner ikke hvor det neste venter.

Jeg har tro på planen. Så får vi se, da, hvor det fører hen.

Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Løpingen startet med tvang, men i dag jogger Julie Brodtkorb for å takle et hektisk liv som firebarnsmor, administrerende direktør i Maskinentreprenørenes Forbund og viktige styreverv.
Magma 09.06.2020
Hva er varsling i arbeidslivet? Med varsling menes at en arbeidstaker melder fra om kritikkverdige forhold på egen arbeidsplass. Både for samfunnet og den virksomheten arbeidstakeren arbeider i, er det viktig at arbeidstakeren melder fra.
Magma 09.06.2020
Stereotypen på økonomistudenter har lenge vært en ung, mannlig blåruss fra Oslo vest. Dette er en beskrivelse som de færreste økonomistudenter i dag kjenner seg igjen i, og som heller ikke reflekterer virkeligheten.
Magma 09.06.2020
Likestilte holdninger - ulike betingelser Studier viser at det fortsatt eksisterer et lønns- og karrieregap i Norge der menn tjener mer enn kvinner og har stillinger på høyere nivå.
Magma 09.06.2020
Ønsker du deg en lønnsom bedrift med god verdiskaping? Ønsker du også høy innovasjonstakt? Vel, da er det korte, men også vanskelige, svaret: Søk mangfold i alle ledd av virksomheten din.
Magma 09.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt