AddToAny

Nøtter fra nord

Nøtter fra nord
Selv om så og si alt vi spiser av nøtter i Norge er importert, er det faktisk mulig å dyrke både hassel, valnøtt, kastanje og mandel på våre nordlige breddegrader. Ferske nøtter til jul sa du?
DER LIGGER DEN på lysegult dun i et mykt hulrom. Kastanjens rødbrune farge spretter frem mellom grønt skall, omringet av hundrevis av små pigger. Du bøyer deg ned, plukker den opp og finner høstens skatt. Så glatt og rund! Du legger den i lommen og de neste dagene leker den mellom fingrene dine mens du går gjennom høstmørket. Kjenner du deg igjen? Hestekastanjer er nesten de eneste ferske nøttene vi ser ramle av trærne. Og vi putter dem ikke i munnen engang, de er fulle av garvesyre og helt uspiselige. Men andre nøtter, de spiser vi. Hver eneste dag. Hasselnøtter på morgengrøten. Peanøttsmør på brødet i lunsjen. Valnøtter når blodsukkeret synker litt i totiden. Nøttedagen fortsetter; hakkede mandler i salaten til middag, og kanskje en liten skål med cashew til kvelds. Nøttene kommer fra ulike steder rundt om i verden; Iran, Mosambik, Chile, Spania - for å nevne noen. Vil Norge noen gang stå som opprinnelsesland på nøtteposen?

VEKSTSESONGENE blir stadig lengre, noe som bidrar til at norsk nøttedyrking slettes ikke er umulig. Klimaendringene krever at vi tilpasser oss, ikke minst bøndene, som lever av naturgitte og uforutsette forhold. Stadig flere produsenter undersøker «nye» vekster som mais og bønner. Står det også nøtter på listen over selvforsynte råvarer? Matproduksjon er en krevende kunst, og i vårt langstrakte land finnes det bønder og hagebrukere som ønsker seg en ekstra utfordring. Dyrking og høsting av nøtter finner vi flere steder i landet. Utenfor Kristiansand i sør, midt i landet på Lillehammer, vest i landet på Hatløya ved Ålesund, og på Tingvoll i Nordmøre. Optimisten i oss håper at kortreiste nøtter på sikt vil være tilgjengelig i butikken. Det er nemlig en unik smaksopplevelse, næringsstoffene ivaretas bedre når nøttene er ferskere, og ikke minst er kortreist bedre enn langreist.

ET MANDELTRE FOR NORDISK KLIMA er det nyeste tilskuddet i sortimentet til Randesund Hagesenter. Prunus amygdalus dulcis 'Palatina' er faktisk mer tilpasset og minst like hardfør som valnøttrærne de har fra før. Det er sykdomsresistent og fungerer fint til økologisk dyrking, forteller gartner Morten Bragdø. Han jobber på hagesenteret utenfor Kristiansand og har lang erfaring med dyrking av nøttetrær. Han har flere sorter hasselnøtt og valnøtt, alle egnet for våre breddegrader.
- Nøtteproduksjon i Norge skal være en lun affære, sier han. - Plant gjerne treet omkranset av andre trær, i le av en bygning, eller espaliert på husveggen. Det er ikke så nøye med sol, men jo mer sol, desto mer blomster og nøtter. Mandeltreet tåler salt og sjøsprøyt. Bragdø har plantet sitt i vannkanten, ved siden av et svartortre som han har beskåret som en levegg til mandeltreet. Mandeltreet blomstrer tidlig i april med vakre lyserosa blomster, gjerne før kirsebærtrærne. Treet regnes som selvfertilt - det befruktes med pollen fra eget tre. Men er det vått og kaldt under blomstring, og få insekter som er ute og flyr, så må vi pollinere selv med en pensel. - Skal du ha noe frukt på sydf
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Fra søppelrydding verden over er det registrert at plastsugerør og rørepinner utgjør 7,5 prosent av plastforsøplingen.
Ren Mat 13.03.2019
Der emmer har vært dyrket i over 8000 år ble hvetesorten Mirakel godkjent for produksjon for seks år siden. Hvorfor utvikler vi nye kornsorter?
Ren Mat 13.03.2019
RÅ Organic Skincare er en liten familiebedrift fra Bergen som spesialiserer seg på hud- og hårpleie etter økologiske og etiske prinsipper.
Ren Mat 13.03.2019
NADIN MARTINUZZI er Ren Mats trofaste fotograf. Real mat er vårt hovedfokus, dette formidler Nadin elegant gjennom sine bilder. facebook.com/ Sentralen/ ELISABETH FAGERLAND
Ren Mat 13.03.2019
Det spirer og gror om våren, og det må vi utnytte mens vi kan. Noen kaller det ugress, vi kaller det helst nyttevekster. Uansett, plukk de unge skuddene om våren, da er de på sitt beste.
Ren Mat 13.03.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt