AddToAny

- Når vi nærmer oss skredet ser vi lys fra biler i gropa, og noen som bruker mobilen til å lyse opp mot oss

- Når vi nærmer oss skredet ser vi lys fra biler i gropa, og noen som bruker mobilen til å lyse opp mot oss
Steve Gudbrandsen og makkeren i Politiets helikoptertjeneste visste ikke hva som ventet dem da de satte kursen mot Gjerdrum rasnatten. Før morgenen kom hadde de bidratt til å redde 15 personer.
Natt til 30. desember går alarmen. Klokken 03.59 kommer den første nødmeldingen til politiet om at det har gått et leirskred på Ask i Gjerdrum. Kort tid etter setter alle nødetater kursen mot skredområdet.

Det gjør også politioverbetjent Steve Gudbrandsen og makkeren hans fra politiets helikoptertjeneste. Like før dem har også et annet av politiets helikoptre tatt av fra Beredskapssenteret på Taraldrud; en overvåkningsmaskin (ISR-maskin) med varmesøkende kamera. Gudbrandsen og makkeren flyr et transporthelikopter.

Idet de tar tar av denne mørke desembernatten vet de ikke hva som venter dem, eller hvor stort raset faktisk er.

Men været er dårlig, det er mørkt og det snør.

Lys fra gropa

- Det som er problemet med tett snøvær er at sikten din blir dårlig. Så vi må få ned farten og fly nærmere bakken, slik at vi har et referansepunkt på bakken vi kan fly etter. To luftambulanser har allerede snudd på grunn av været, forteller Gudbrandsen.

Heldigvis er dette et område hvor politiets helikoptertjeneste har flydd et hundretalls ganger. De vet at de kan gå litt på akkord med kravet til sikt, for de vet hvor mastene er, og hvor de kan fly lavt.

- Vi vurderer det også ut fra hvor alvorlig oppdraget er, og hvor viktig det er at vi kommer frem. Vi skjønte ganske fort at raset kunne være alvorlig, selv om vi ikke visste hvor stort det var, sier Gudbrandsen.

- Når vi nærmer oss møter vi Sea Kingen. Den l

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Gjennom hele krisen har det fremstått som om PHS har valgt de strengeste tiltakene, uten vilje til å bruke den fleksibiliteten lovene og anbefalingene rommer for å tilpasse til egne forhold eller enkelttilfeller.
Politiforum 04.03.2021
PST søker Ønsker du å lede forebyggende saker og bidra til arbeidet mot voldelig ekstremisme i Norge?
Politiforum 03.03.2021
Polititjenestemannen Espen Bø mener han ble utsatt for gjengjeldelse etter å ha varslet om manglende etterforskning av menneskehandelsaker i Vest politidistrikt. Mandag starter rettssaken i Bergen tingrett.
Politiforum 03.03.2021
Å publisere video - også av politiet - handler om ytringsfrihet, på samme måte som om det var en tekst eller et utsagn. Så får heller feilaktige fremstillinger møtes med fakta.
Politiforum 03.03.2021
Justisdepartementet har bedt Politidirektoratet om å starte jobben med å finne egnede lokaler til et nytt politihus i Bergen. - Gode nyheter, sier politimester Kaare Songstad i Vest politidistrikt.
Politiforum 02.03.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt