AddToAny

Nå har lille Loke fått fast jobb

I over to år har man kunnet følge politistudenten Lokes vei til å bli politihund i sosiale medier. I sommer bestod han eksamen, og nå blir han patruljehund i Oslo politidistrikt.
I 2021 kunne publikum bli kjent med Oslo politidistrikts yngste rekrutt. Da var hundevalpen og politistudenten Loke bare åtte uker gammel.

Siden da har vi kunnet følge Lokes vei til å bli godkjent politihund i politiets sosiale medier.

- Hva er bakgrunnen for at Loke ble en hundekjendis?

- Jeg la ut noen bilder i sosiale medier som ble fanget opp av Oslo politidistrikts kommunikasjonsavdeling. De ønsket å lage en liten føljetong der man kunne følge Loke på hans vei mot målet, forteller Lokes hundefører.

Hun ønsker ikke å stå frem med navn på grunn av jobbens art.

Bestod eksamen

Rett før sommerferien oppnådde studenten målet, og Loke er nå fast ansatt i hovedstadens politidistrikt.

- Loke er nyutdannet og helt fersk i jobben, og det er som med mennesker; man har tatt en utdanning og kan dermed drive med et yrke, men man må likevel lære det praktisk. Enhver nyutdannet politibetjent, sykepleier, lege eller hva det er, har erfart dette. Man trenger litt tid på å komme inn i jobben, selv om man har fått et vitnemål fra skolen. Sånn er det for Loke også, sier hun.

Loke endte opp med å bli en patruljehund.

- Det vil si at han er trent opp til å finne mennesker og ting det er avsatt menneskelukt på. Når en gjenstand som for eksempel en mobiltelefon, bilnøkler, kniv eller våpen er i menneskers besittelse, smitter det av lukt på det. Dette kan Loke finne, fortetter hundeføreren.

I tillegg kan han også gå spor etter folk.

- Det vil si at han følger lukt i bakken der en person har gått. Videre kan han lokalisere folk «på overvær» som vi sier, altså lukt de lokaliserer i vinden. Inne i bygninger finner hundene også folk, sier hun videre.

Loke kan også bistå dersom Oslo eller andre politidistrikter trenger såkalt USAR-kompetanse.

- Evnen til å lokalisere mennesker kan brukes både i ren redningstjeneste der folk trenger hjelp, eller for å lokalisere folk som stikker fra og gjemmer seg for politiet. Loke trenes hvert år på å søke i ruiner, som sammenraste bygg, så han kan også brukes i redningsarbeid ved naturkatastrofer. Dette er det vi kaller USAR: Urban Search and Rescue, fortsetter hun.

Det var denne kompetansen som ble brukt under kvikkleireskredet i Gjerdrum. Der ble ni av de ti omkomne ble lokalisert av politihunder.

I tillegg kan Loke, i likhet med andre patruljehunder, også brukes som et maktmiddel, og kan pågripe gjerningspersoner på

Les mer

Flere saker fra Politiforum

Da Politidirektoratet skulle legge fram resultatene av en lokal arbeidsmiljøundersøkelse i Sør-Vest politidistrikt 15. september, ble tillitsvalgte og lokalt verneombud uten forvarsel bedt om å forlate møtet.
Politiforum 28.09.2023
Om vi som politi ikke tenker nøye gjennom hvordan vi griper inn i markedet, så bidrar vi altså til "survival of the fittest" og oppblomstring av en taushetskultur som er nødvendig for at gjengene skal kunne overleve.
Politiforum 27.09.2023
Under ankesaken mot Johny Vassbakk ble det onsdag lagt fram nye DNA-undersøkelser som er gjennomført etter at saken var oppe i tingretten.
Politiforum 27.09.2023
Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) besøkte onsdag Sveriges justisminister der de snakket om gjengvolden som ryster landet.
Politiforum 27.09.2023
En politikvinne på Østlandet har fått 7000 kroner i bot for å ha gått inn på politiets internsystem og deretter delt opplysninger med naboer.
Politiforum 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt