AddToAny

Motstandsdyktige matsystemer

Motstandsdyktige matsystemer
Konsentrert markedsmakt og vertikal integrering med fokus på volumproduksjon og stordriftsfordeler hindrer mangfold i matsystemene. Hvordan bygge selvbærende økosystemer i et landskap av prisjag, klimaendringer og pandemier?
I JOBBEN MIN er jeg så heldig å få høre, se og lære om hverdagen til et stort knippe bønder hver dag. Jeg vil tørre å påstå at den forståelsen vi får av å sette oss inn i hvordan landbruket fungerer, er essensiell for å kunne bidra konkret til et motstandsdyktig, rettferdig og transparent matsystem; et demokratisert matsystem basert på å opprettholde naturlige økosystemer og så mange livsformer som mulig. Vi har lenge definert dette som «bærekraftige» systemer, men for meg er ikke det begrepet lenger godt nok. Bærekraft handler om å sikre at noe består, mens motstandsdyktighet (resiliens) handler om noe mer - det handler om å ruste noe for overlevelse gjennom det ukjente og uforutsigbare. Det er dette vi må sikre i våre matsystemer dersom vi ønsker å sikre vår egen overlevelse.

RESILIENS ELLER MOSTANDSDYKTIGHET betyr styrke, tilpasningsevne, elastisitet og tilbakevending. Noe som er resilient har evnen til å vende raskt tilbake fra vanskeligheter, til å stå imot sjokk uten varige mén, til å enkelt tilpasse seg ulykker eller endring. Et motstandsdyktig matsystem vil være i stand til å fortsette å blomstre og støtte matproduksjon gjennom klimaendringer og kommende pester; utfordringer som enda er ukjente. Disse matsystemene er ikke bare karakterisert av velfungerende økosystemer, men også forbedringen av sosial og menneskelig kapital. Når matprodusenter selv tar ansvar for den videre verdikjeden til produktene sine, gis de muligheten til å forme bredere sosiale sikkerhetsnettverk som igjen virker som bufre mot klimatiske og økonomiske påvirkninger. Direktehandel, hvor produsenter og kunder kobles direk
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt