AddToAny

- Min fars angivelser av kvarttoner burde være tindrende klare

Frøydis Ree Wekres bastante kritikk av Bjørn Fongaards Uran 235 mangler belegg, skriver Jon Fongaard.
11. mai publiserte Musikkultur et innlegg fra Frøydis Ree Wekre med tittelen «Vi nektet IKKE å spille verket!» og sikter til Uran 235 av Bjørn Fongaard.

Det er for en som sto komponisten nær, ikke hyggelig lesning. Gledelig var det derimot å lese deler av Oslo-Filharmoniens direktør Ingrid Røynesdals kommentar, 24. mai hvor hun sier at «Vi gleder oss over at verket eksisterer». Hun sier også at det ikke er uvanlig med diverse revisjoner av verk som gjennom årene har blitt klassikere.

Det sitter langt inne for sønn av Bjørn Fongaard å kommentere Wekres innlegg, med dens mangler og karakteristikker. Slikt gjør man kanskje ikke, men jeg føler det er viktig, da det (foreløpig) ikke kommenteres fra flere hold. Jeg understreker at jeg verken er filharmoniker eller komponist.

Et vinnerverk

Uran 235 er skrevet i 1965 og var i utgangspunktet et vinnerverk i en konkurranse utlyst av Ny Musikk og Filharmonien. Det ble første gang oppført i 2009. I 2010 ble verket nominert til Edvard-prisen og juryen skrev: «Verket peker rett inn i vår egen samtid, kanskje til og med utover den, med sitt særegne og høyst selvstendige uttrykk».

Wekres innlegg er skrevet altså hele 55 år etter at det ble tatt av plakaten. Det hun kaller en myte, har jo i så fall vært det helt siden oppstyret i blant annet komponistmiljøet. Hvorfor kommer hun med sin oppfatning av historien først nå, når antagelig flesteparte

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

- Det føles som om det er en slags ansettelsestvang, at det drives en kampanje for et generelt forbud mot frilansere i arbeidslivet.
Musikkultur 04.07.2021
Forsvarsmusikken har blitt truet med nedleggelse i snitt hvert åttende år. Den evige løkken rundt halsen er påkjennende for musikerne.
Musikkultur 27.06.2021
«2000-tallets beste album» har blitt 'resirkulert' med drill, kjettinger - og opphavers velsignelse.
Musikkultur 22.06.2021
Han har spilt i Seigmen, turnert med a-ha og lager Munch-musikk med Satyricon. Ikke rart at det Amanda-nominerte lydsporet til Gritt ble dypt urovekkende.
Musikkultur 18.06.2021
Tolv musikere tar menighet for retten for det de mener er ulovlig kontraktsforhold. Kirken mener pengene må brukes på oppussing.
Musikkultur 16.06.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt