AddToAny

Merete Lie: Professor emeritus søker eget rom

Merete Lie: Professor emeritus søker eget rom
I løpet av forskningskarrieren har Merete Lie skapt seg et eget rom i kjønnsforskningen i skjæringsfeltet mellom kjønn og teknologi. Som vordende pensjonist drømmer hun om mer plass hjemme.
Mer om Portretter Mer om Teknologi Mer om Kjønnsforskningsfeltet I løpet av sin førti år lange forskerkarriere har antropolog og kjønnsforsker Merete Lie gått fra arbeidslivsforskning, via feltarbeid i Malaysia og aksjonsforskning, til å forske på kjønnets symbolske betydning, og kjønn og teknologi. Til sommeren går hun av med pensjon. Foto: Anne Bitsch.

Et steinkast fra Nidelva, i et rødt lite trehus med hvite syriner og gule forsythia i hagen, funderer professor Merete Lie på det enhver kjønnsforsker med respekt for seg selv lurer på: Hvordan skal jeg få mitt eget rom? Huset måler 40 kvadratmeter i grunnflaten og er et av de første lemmehusene som ble bygget rundt forrige århundreskifte.

Her har Lie og mannen bodd siden hun flyttet hit for å jobbe på Institutt for industriell miljøforskning (IFIM) ved SINTEF i Trondheim i 1975, rett etter hun ble ferdig med magistergraden i antropologi. Snart forlater hun stillingen som leder for Senter for kjønnsforskning på NTNU for å gå av med pensjon. Også mannen skal pensjonere seg, og da kommer de til å tilbringe mer tid hjemme enn tidligere.

- Jeg kommer fortsatt til å ha et kontor ved NTNU, men jeg lurer jo litt på hvordan det skal gå fremover, å ha så lite plass. Det endrer seg ikke, vet du, behovet for å ha et eget rom, sier hun og setter en eplekake i ovnen.

Industriforskning

Sitt eget rom har Merete Lie skapt i norsk kjønnsforskning i mer enn fire tiår. Egentlig skulle Lie, som er oppvokst i en middelklassefamilie på Bestum i Oslo, bli arkeolog, men slik gikk det ikke. Datidens politiske strømninger sluset henne inn i kvinnebevegelsen og derfra gikk veien til kvinneforskningen, skriver hun i en artikkel fra 1999 om sin faglige utvikling: «Kvinners rett til arbeid (kvinnebevegelsens krav) og kvinners plass på arbeidsmarkedet (kvinneforskningens fokus) var sentrale tema.»

- Jeg skrev først magistergrad om kvinner i fiskeindustrien. Derfra gikk turen til SINTEF hvor jeg jobbet i mer enn ti år som arbeidslivsforsker, forklarer hun.

Men så, i 1986, dro Merete Lie på en konferanse om kjønn og utvikling. Der skulle hun treffe en person som hun innledet et langt faglig partnerskap med: Ragnhild Lund, som i dag er professor ved Institutt for geografi på NTNU. I perioden 1986-1991 fikk de støtte fra Forskningsrådet til et prosjekt om norsk industri som flagget ut til Malaysia. Forskningen tok sikte på å kartlegge kvinnelige industriarbeideres kår og bidrag til fami

Les mer

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt