AddToAny

Med Rihanna - mot «bortkastet menneskelig potensiale» - for utdanning

Med Rihanna - mot «bortkastet menneskelig potensiale» - for utdanning
INTERVJUET: Julia Gillard blir trist når hun tenker på at en kvart milliard barn ikke går på skole.
Med superstjerna Rihanna på laget skal Australias tidligere statsminister sørge for at verdens ledere nå bretter opp ermene - for barns rett til kvalitetsutdanning.

- Først og fremst blir jeg trist. Barn får bare en sjanse til å være barn, og om vi mislykkes i å gi barna våre en utdannelse vil det påvirke dem resten av livet.

Det svarer Julia Gillard på spørsmålet om hun blir sint av at over en kvart milliard barn ikke går på skole i verden i dag. Den tidligere statsministeren i Australia har engasjert seg sterkt i barns rett til utdanning og er nå styreleder Global Parnership for Education (GPE). Gillard er i Oslo for samtaler med statsminister Erna Solberg og skryter av «norske myndigheters lederskap» for utdanning i utviklingsland.

Hun håper også på mer støtte når hun - sammen med Senegals president - arrangerer giverkonferanse for utdanning i Dakar i februar neste år. Målet er å samle inn 25 milliarder kroner for at 870 millioner barn skal få utdanning.

Vil gjøre en forskjell

Med seg på laget i en global utdanningsdugnad har Gillard fått med seg Rihanna. Den amerikanske superstjernen har 80 millioner følgere på twitter, og sammen med tweets om alt fra Cosmic Gloss Lip Glitter, American Music Awards og Vogue-forsider, retter verdensstjernen blant annet søkelyset mot barns rett til utdanning. Men hvorfor er en internasjonal popstjerne viktig for å øke verdenslederes bevissthet om en grunnleggende menneskerettighet?

- Jeg tror hun er personlig engasjert i utdanningssaken. Hun er bevisst på at hun selv ikke fullførte sin egen utdanning, men er veldig opptatt av at hennes egen familie, brødrene, skal fullføre sin. Hun vet at dét vil gjøre en forskjell, sier Gillard.

Gillard og Rihanna reiste nylig til Malawi sammen. Der besøkte de skoleprosjekter og møtte barn som får kvalitetsutdanning. Gillard sier popstjerna gjennom samarbeidet med Global Pertnership for Education har fått verdifull kunnskap om læringskrisen, og mener dét kan være viktig i en global dugnad.

- Hun vet så alt for godt hvor mange barn som faller utenfor og som ikke får en kvalitetsutdannelse. Som en global celebritet er hun derfor fast bestemt på å bruke sin st

Les mer

Flere saker fra Bistandsaktuelt

Mer enn to av tre familier på Sri Lanka har ikke nok mat, viser en undersøkelse fra Redd Barna. Organisasjonen advarer mot en humanitær katastrofe.
Bistandsaktuelt 06.07.2022
De varme periodene blir stadig varmere og mer intense. De vil også komme oftere som følge av klimaendringer, slår forskere fra universitetene Oxford, Imperial og Victoria fast.
Bistandsaktuelt 06.07.2022
Uganda er et av verdens farligste land å være LHBTIQ-person i. Kampen for frihet koster mange liv, men Ugandas aktivister gir seg ikke. Denne uken ble historiens største pride-festival i landet arrangert.
Bistandsaktuelt 06.07.2022
ANMELDELSE: Det begynte på den vesle øya São Tomé utanfor kysten av Afrika på slutten av 1400-talet og tok ikkje slutt før nesten fire hundre år seinare i Sørstatane i USA.
Bistandsaktuelt 06.07.2022
I det kriserammede Mali har økonomiske sanksjoner fra den vestafrikanske samarbeidsorganisasjonen ECOWAS rammet hardt det siste halvåret. Men nå øyner Malis innbyggere håp etter at sanksjonene ble løftet søndag kveld.
Bistandsaktuelt 05.07.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt