AddToAny

For matkultur og kvinnesak

For matkultur og kvinnesak
De 430 bygdekvinnelagene rundt om i landet er noen av våre viktigste formidlere av matkultur og praktisk kunnskap. Vel så viktig er solidaritet, kvinnesak og gode liv i levende bygder. Vi tok en prat med rådgiver Astrid Seime, og Ingrid Lamark, prosjektleder for Tradisjonsmatskolen i Norges Bygdekvinnelag om overføring av praktisk kunnskap.
Det første bondekvinnelaget ble stiftet i 1917. Det har skjedd utrolig mye i landbruket, industrien, og i hjemmet siden den gang. Har lagenes funksjon og fokus endret seg over tid?
- Ja og nei. Vi ser på oss sjøl som en organisasjon for folk som er glade i bygda si, og som bryr seg om hvordan man har det i lokalmiljøet. Bondekvinnelagene har alltid vært opptatt av både kvinnespørsmål, matproduksjon og arbeidsplasser, men lokallagene var kanskje i større grad forankra i at medlemmene stort sett var knytta gårdene de bodde på og dreiv. At dette har forandra seg henger tett sammen med at også bygdene har forandra seg - tidligere bodde de aller fleste som bodde på bygda på gård og dreiv med egen matproduksjon. Navneskiftet fra bondekvinnelag til bygdekvinnelag viser også at Norges Bygdekvinnelag i dag har en posisjon som et samlende fellesskap i bygda, helt uavhengig av om medlemmene driver som bønder eller ikke, forteller Ingrid Lamark.
På hvilke måter arbeider Bygdekvinnelaget med overføring av praktisk kunnskap? Har den vært lik siden 1917?
- Lokallagene våre arrangerer en stor mengde tradisjonsmatkurs, der bygdekvinnene samler matinteresserte folk og lærer bort det de kan om den spesifikke tradisjonelle matkulturen som finnes i områdene der de bor, forteller Astrid Seime. - Kunnskapsoverføringa og formidlinga av mattradisjoner har skjedd på ulike måter gjennom organisasjonshistorien, og det er også stor variasjon i hvordan lokallagene velger å jobbe. Det
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Økologisk landbruk er en viktig spydspiss for bærekraftige landbruksmetoder, og sier fortsatt nei til bruk av GMO.
Ren Mat 08.09.2020
Vi kaller det håndbåren kunnskap fordi denne typen kunnskap ligger i nettopp hendene.
Ren Mat 08.09.2020
Gjennom Landbrukets Økoløft skal 16 inspirasjonsbutikker vise resten av dagligvarebransjen veien til økt salg av norske, økologiske varer.
Ren Mat 08.09.2020
Gjenbruk av ressurser motiverer Siri Mittet. I 2014 etablerte hun Gruten for finne ut hvordan hun kunne utnytte all kaffegruten som ble kastet på kaffebarer og restauranter i Oslo. Det er ikke småtterier.
Ren Mat 08.09.2020
Økoguiden til Økologisk Norge, tidligere Ren Mat, får i høst en etterlengtet stor oppdatering. Det er både innhold, brukervennlighet og utseende som får et løft.
Ren Mat 08.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt