AddToAny

Mat på reisefot

Mat på reisefot
Vi er lærde til å tenke globalt og handle lokalt, men vil vi ha kaffi, sukker og rom med godt samvett må vi kanskje òg byrje å tenke lokalt medan vi handlar globalt.
DEI SISTE FIRE månadane har eg vore innom elleve land. Stort sett i Sør-Amerika og Karibia, og stort sett for å sjå på matproduksjon. Kor kjem han frå, den maten vi importerer? Korleis vert dei produserte, dei matvarene vi ikkje får til å dyrke i Noreg? Sukker, til dømes, kva veit vi om kor det kjem frå, og korleis det reiser den lange vegen til oss? SUKKER ER AV dei råvarene som vert selde mest i verda. Alt i alt reiser mellom 10 og 20 prosent av matvarene i verda over ei landegrense, men når det gjeld sukker er talet mellom 20 og 25 prosent. Over ein tredjedel vert seld som råsukker, det vil seie at sukkeret berre er halvvegs foredla før det vert seld vidare. I tillegg vert prisen på sukker styrt av kjøp og sal av såkalla futures, det vil seie at sukkeret er seld til ein fast pris lenge før det er verken planta eller hausta. Slike f
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt