Ren Mat
20.03.2017
Moderne vindyrking er, som mye annet jordbruk, preget av monokultur og høy avkastning. I vinmarker som er optimalisert for volumproduksjon kan man i beste fall høste opptil 40 tonn druer per hektar. Dette gir konkurransedyktige priser. Når en vin kan koste mindre enn en euro per liter fra produsent er dette langt mindre enn flaskevann i Norge.
SLIKE RIMELIGE viner er som regel ganske nøytrale, og brukes mest som base. Disse vinene tilsettes smak, duft og farge, dels gjennom tilsats av mindre mengder mer konsentrert og kompleks vin, men også ingredienser som ekstra sukker, syre og andre tilsetninger.
Produksjon av kvalitetsvin er ganske forskjellig fra dette, og de siste årene har stadig flere produsenter tatt i bruk biodynamiske metoder for å bedre kvaliteten på vinene. Egentlig er jo dette bruk av gamle metoder, prøvet gjennom mange hundre år. Det viktigste for disse produsentene er selve økosystemet i vinmarken; balansert vin kan kun lages av balanserte druer, fra vinstokker som er i balanse, noe de kun kan være hvis økosystemet rundt dem er det.
ARTSRIKDOM er en naturlig måte å oppnå balanse i vingården. Vinstokkene skal vokse sammen med andre planter, og det skal være liv av insekter, mark, fugler og smågnagere. Et yrende liv holder parasitter av alle slag under bedre kontroll. Enkelte vinprodusenter som arbeider økologisk og/eller biodynamisk vil til og med sette ut eller legge forholdene til rette for en voksende populasjon av rovin
Gå til medietProduksjon av kvalitetsvin er ganske forskjellig fra dette, og de siste årene har stadig flere produsenter tatt i bruk biodynamiske metoder for å bedre kvaliteten på vinene. Egentlig er jo dette bruk av gamle metoder, prøvet gjennom mange hundre år. Det viktigste for disse produsentene er selve økosystemet i vinmarken; balansert vin kan kun lages av balanserte druer, fra vinstokker som er i balanse, noe de kun kan være hvis økosystemet rundt dem er det.
ARTSRIKDOM er en naturlig måte å oppnå balanse i vingården. Vinstokkene skal vokse sammen med andre planter, og det skal være liv av insekter, mark, fugler og smågnagere. Et yrende liv holder parasitter av alle slag under bedre kontroll. Enkelte vinprodusenter som arbeider økologisk og/eller biodynamisk vil til og med sette ut eller legge forholdene til rette for en voksende populasjon av rovin