AddToAny

Mangfoldet i vinmarken

Mangfoldet i vinmarken
Moderne vindyrking er, som mye annet jordbruk, preget av monokultur og høy avkastning. I vinmarker som er optimalisert for volumproduksjon kan man i beste fall høste opptil 40 tonn druer per hektar. Dette gir konkurransedyktige priser. Når en vin kan koste mindre enn en euro per liter fra produsent er dette langt mindre enn flaskevann i Norge.
SLIKE RIMELIGE viner er som regel ganske nøytrale, og brukes mest som base. Disse vinene tilsettes smak, duft og farge, dels gjennom tilsats av mindre mengder mer konsentrert og kompleks vin, men også ingredienser som ekstra sukker, syre og andre tilsetninger.

Produksjon av kvalitetsvin er ganske forskjellig fra dette, og de siste årene har stadig flere produsenter tatt i bruk biodynamiske metoder for å bedre kvaliteten på vinene. Egentlig er jo dette bruk av gamle metoder, prøvet gjennom mange hundre år. Det viktigste for disse produsentene er selve økosystemet i vinmarken; balansert vin kan kun lages av balanserte druer, fra vinstokker som er i balanse, noe de kun kan være hvis økosystemet rundt dem er det.

ARTSRIKDOM er en naturlig måte å oppnå balanse i vingården. Vinstokkene skal vokse sammen med andre planter, og det skal være liv av insekter, mark, fugler og smågnagere. Et yrende liv holder parasitter av alle slag under bedre kontroll. Enkelte vinprodusenter som arbeider økologisk og/eller biodynamisk vil til og med sette ut eller legge forholdene til rette for en voksende populasjon av rovin
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt