AddToAny

Maktmisbruk i måltidsituasjonen - fremmer dette matglede?

Maktmisbruk i måltidsituasjonen - fremmer dette matglede?
«Vi må ikke bruke makten vår der det ikke er nødvendig,» skriver barnehagelærerstudent Chanett Grønhaug, som har sett barnehageansatte ta styringen over i hvilken rekkefølge barna skal få lov til å spise hva i matpakka.
Rammeplanen sier at personalet i barnehagen skal gi barna et grunnlag for å utvikle matglede og sunne helsevaner.

Vi skal være voksne som støtter opp under og bidrar til at barna får gode opplevelser rundt måltidet.

Måltidet er en viktig del av barnehagehverdagen, og er et samlingspunkt hvor man kan ha gode samtaler, samtidig som barna skal få oppleve matro og få lov til å nyte maten sin.

Styrer rekkefølgen

Samtidig ser jeg misbruk av den makten vi har ovenfor barna, og da spesielt i matsituasjonen. Dette gjelder spesielt barnas medbrakte matpakker. Dette er matpakker som foreldrene har laget, og som mest sannsynlig er i samråd med hva barnehagen ønsker at matpakken skal inneholde. Det er sjelden jeg ser matpakker som ikke samsvarer med hva barnehagen ønsker. Lyst brød med Nugatti er sjeldent å se i barnehagene lenger.

Istedenfor å legge oss opp i hvilken rekkefølge maten skal bli spist, kan vi heller prøve å fokusere på de gode samtalene rundt måltidet.

Chanett Gr

Les mer

Flere saker fra barnehage.no

Hov barnehage i Søndre Land kommune hadde et gjennomsnittlig sykefravær på 15 prosent. I dag er situasjonen en helt annen - og de ansatte strekker seg langt for å gå på jobb.
barnehage.no 22.08.2019
I Stjørdal har de private barnehagene gått sammen og etablert et felles samarbeidsutvalg, og tirsdag arrangerte de sin egen politiske debatt. Nå oppfordrer de flere barnehager til å gjøre det samme.
barnehage.no 22.08.2019
«Dagmamma søkes» sto det på lappen Davina Talén oppdaget på en oppslagstavle på Brustad på Slemdal for 42 år siden. Nylig kunne Davinas barnehave på Slemdal i Oslo markere 30-årsjubileum.
barnehage.no 21.08.2019
Å styrke og stimulere barns språkutvikling er en av de viktigste oppgavene i det pedagogiske arbeidet i barnehagen. Polylino er ett unikt verktøy til å gjøre nettopp dette.
barnehage.no 21.08.2019
Det mener professor Mari Rege som er en av prosjektlederne for Agderprosjektet.
barnehage.no 21.08.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt