Magma
30.04.2019
Økonomer lever ikke bare av tall, man trenger også mat i magen. Vi har møtt tre som lever for og deler av sin store matinteresse. Den ene kan ta litt av æren for Maaemos Michelin-stjerner, den andre innførte «supermat» i Norge, og den tredje har satt Risør på matkartet.
Alle trenger mat, men for noen blir mat en hobby og interesse som handler om mye mer enn bare å få fylt opp magen.
Mange reiser land og strand rundt - og ikke minst over landegrensene - på jakt etter gode matopplevelser. Det var dette markedsbehovet dekkprodusenten Michelin ville mette med sin berømte restaurantguide. Hvilke restauranter er vel verdt en omvei, og hvilke er i seg selv vel verdt en (bil)tur?
I dag har Maaemo, som den eneste i Norge, tre stjerner i Le Guide Michelin. Det er det høyeste nivået i restaurantguiden og indikerer at restauranten er vel verdt en reise i seg selv.
Da Maaemo fikk sine første to Michelin-stjerner i 2012, bare et drøyt år etter åpningen, kan litt av æren tilskrives en siviløkonom. Dog ikke for god økonomistyring, men for å ha levert økologiske og kortreiste matvarer fra skog, mark, eng og strand.
FIKSET FREMTIDEN MED TIME MANAGER
For Edle Catharina Norman var veien til Maaemos bord brolagt med tilfeldigheter. Hun satt som siviløkonom i Skatteetaten og på Oslo ligningskontor da tilfeldighetene begynte å slå inn: En praktikant prostituerte seg og måtte sendes hjem til Danmark. Et av barna fikk hjerneslag, som gjorde at Norman ble hjemmeværende. Så døde en oldemor, med en påfølgende familiesamling høyt til fjells.
- Som student ved NHH i Bergen hadde jeg tatt et blomsterdekorasjonskurs gjennom Friundervisningen, og under familiesamlingen foreslo så svogeren min at vi burde lage en krans. Jeg fant frem grangrener og fiskesener og lagde en krans pyntet med blåklokker, røde multekart og hvite jåblom, og brukte neverflak i stedet for silkebånd. Begravelsesbyrået la kransen foran kisten, og responsen i etterkant var overveldende, forteller Norman.
Hun skjønte etter hvert at hun hadde en sterk trang til å lage kranser og blomsterdekorasjoner. Hun fant frem Time Manageren fra tiden i Aker-gruppen og tok fatt på planleggingen av sitt nye yrkesliv: Vildkransen, blomsterverkstedet som Norman startet i 1999. I starten leverte Norman blant annet borddekorasjoner til Frognerseteren restaurant.
- Uten hjerneslaget og uten min svogers forslag om å lage krans hadde Vildkransen aldri blitt startet. Da hadde jeg antagelig jobbet som statsautorisert revisor i dag. Av kriser og tilfeldigheter skapes det muligheter. Det gjelder å gripe dem!
FRA KRANSER TIL VILLE VEKSTER I MAGEN
Den samme livsfilosofien ledet Norman fra ville vekster som pynt til ville vekster i magen.
- I 2010 leste jeg om nystartede Maaemo i Aftenposten, og at de skulle satse på kortreist, økologisk mat. Jeg sendte en e-post der jeg anbefalte dem å servere ramsløk. Jeg visste hvor det vokste, og kunne levere. I tillegg kunne jeg levere borddekorasjoner, forteller Norman.
Hun fikk et møte med Maaemos kjøkkensjef, Esben Holmboe Bang. Han var ikke veldig interessert i borddekorasjoner, men lurte
Gå til medietMange reiser land og strand rundt - og ikke minst over landegrensene - på jakt etter gode matopplevelser. Det var dette markedsbehovet dekkprodusenten Michelin ville mette med sin berømte restaurantguide. Hvilke restauranter er vel verdt en omvei, og hvilke er i seg selv vel verdt en (bil)tur?
I dag har Maaemo, som den eneste i Norge, tre stjerner i Le Guide Michelin. Det er det høyeste nivået i restaurantguiden og indikerer at restauranten er vel verdt en reise i seg selv.
Da Maaemo fikk sine første to Michelin-stjerner i 2012, bare et drøyt år etter åpningen, kan litt av æren tilskrives en siviløkonom. Dog ikke for god økonomistyring, men for å ha levert økologiske og kortreiste matvarer fra skog, mark, eng og strand.
FIKSET FREMTIDEN MED TIME MANAGER
For Edle Catharina Norman var veien til Maaemos bord brolagt med tilfeldigheter. Hun satt som siviløkonom i Skatteetaten og på Oslo ligningskontor da tilfeldighetene begynte å slå inn: En praktikant prostituerte seg og måtte sendes hjem til Danmark. Et av barna fikk hjerneslag, som gjorde at Norman ble hjemmeværende. Så døde en oldemor, med en påfølgende familiesamling høyt til fjells.
- Som student ved NHH i Bergen hadde jeg tatt et blomsterdekorasjonskurs gjennom Friundervisningen, og under familiesamlingen foreslo så svogeren min at vi burde lage en krans. Jeg fant frem grangrener og fiskesener og lagde en krans pyntet med blåklokker, røde multekart og hvite jåblom, og brukte neverflak i stedet for silkebånd. Begravelsesbyrået la kransen foran kisten, og responsen i etterkant var overveldende, forteller Norman.
Hun skjønte etter hvert at hun hadde en sterk trang til å lage kranser og blomsterdekorasjoner. Hun fant frem Time Manageren fra tiden i Aker-gruppen og tok fatt på planleggingen av sitt nye yrkesliv: Vildkransen, blomsterverkstedet som Norman startet i 1999. I starten leverte Norman blant annet borddekorasjoner til Frognerseteren restaurant.
- Uten hjerneslaget og uten min svogers forslag om å lage krans hadde Vildkransen aldri blitt startet. Da hadde jeg antagelig jobbet som statsautorisert revisor i dag. Av kriser og tilfeldigheter skapes det muligheter. Det gjelder å gripe dem!
FRA KRANSER TIL VILLE VEKSTER I MAGEN
Den samme livsfilosofien ledet Norman fra ville vekster som pynt til ville vekster i magen.
- I 2010 leste jeg om nystartede Maaemo i Aftenposten, og at de skulle satse på kortreist, økologisk mat. Jeg sendte en e-post der jeg anbefalte dem å servere ramsløk. Jeg visste hvor det vokste, og kunne levere. I tillegg kunne jeg levere borddekorasjoner, forteller Norman.
Hun fikk et møte med Maaemos kjøkkensjef, Esben Holmboe Bang. Han var ikke veldig interessert i borddekorasjoner, men lurte