AddToAny

Maaemo-stjerner og sauehjerner

Maaemo-stjerner og sauehjerner
Økonomer lever ikke bare av tall, man trenger også mat i magen. Vi har møtt tre som lever for og deler av sin store matinteresse. Den ene kan ta litt av æren for Maaemos Michelin-stjerner, den andre innførte «supermat» i Norge, og den tredje har satt Risør på matkartet.
Alle trenger mat, men for noen blir mat en hobby og interesse som handler om mye mer enn bare å få fylt opp magen.
Mange reiser land og strand rundt - og ikke minst over landegrensene - på jakt etter gode matopplevelser. Det var dette markedsbehovet dekkprodusenten Michelin ville mette med sin berømte restaurantguide. Hvilke restauranter er vel verdt en omvei, og hvilke er i seg selv vel verdt en (bil)tur?
I dag har Maaemo, som den eneste i Norge, tre stjerner i Le Guide Michelin. Det er det høyeste nivået i restaurantguiden og indikerer at restauranten er vel verdt en reise i seg selv.
Da Maaemo fikk sine første to Michelin-stjerner i 2012, bare et drøyt år etter åpningen, kan litt av æren tilskrives en siviløkonom. Dog ikke for god økonomistyring, men for å ha levert økologiske og kortreiste matvarer fra skog, mark, eng og strand.

FIKSET FREMTIDEN MED TIME MANAGER
For Edle Catharina Norman var veien til Maaemos bord brolagt med tilfeldigheter. Hun satt som siviløkonom i Skatteetaten og på Oslo ligningskontor da tilfeldighetene begynte å slå inn: En praktikant prostituerte seg og måtte sendes hjem til Danmark. Et av barna fikk hjerneslag, som gjorde at Norman ble hjemmeværende. Så døde en oldemor, med en påfølgende familiesamling høyt til fjells.
- Som student ved NHH i Bergen hadde jeg tatt et blomsterdekorasjonskurs gjennom Friundervisningen, og under familiesamlingen foreslo så svogeren min at vi burde lage en krans. Jeg fant frem grangrener og fiskesener og lagde en krans pyntet med blåklokker, røde multekart og hvite jåblom, og brukte neverflak i stedet for silkebånd. Begravelsesbyrået la kransen foran kisten, og responsen i etterkant var overveldende, forteller Norman.
Hun skjønte etter hvert at hun hadde en sterk trang til å lage kranser og blomsterdekorasjoner. Hun fant frem Time Manageren fra tiden i Aker-gruppen og tok fatt på planleggingen av sitt nye yrkesliv: Vildkransen, blomsterverkstedet som Norman startet i 1999. I starten leverte Norman blant annet borddekorasjoner til Frognerseteren restaurant.
- Uten hjerneslaget og uten min svogers forslag om å lage krans hadde Vildkransen aldri blitt startet. Da hadde jeg antagelig jobbet som statsautorisert revisor i dag. Av kriser og tilfeldigheter skapes det muligheter. Det gjelder å gripe dem!

FRA KRANSER TIL VILLE VEKSTER I MAGEN
Den samme livsfilosofien ledet Norman fra ville vekster som pynt til ville vekster i magen.
- I 2010 leste jeg om nystartede Maaemo i Aftenposten, og at de skulle satse på kortreist, økologisk mat. Jeg sendte en e-post der jeg anbefalte dem å servere ramsløk. Jeg visste hvor det vokste, og kunne levere. I tillegg kunne jeg levere borddekorasjoner, forteller Norman.
Hun fikk et møte med Maaemos kjøkkensjef, Esben Holmboe Bang. Han var ikke veldig interessert i borddekorasjoner, men lurte
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt