AddToAny

MÅNEBEDOTTEN PRISVINNER

- Wow, jeg kan nesten ikke tro det. Eller som vi sier i Bergen; Eg e helt månebedotten. Dette er en anerkjennelse jeg setter utrolig høyt, kanskje noe av det største jeg har opplevd i karrieren.
Det var en overrasket og glad Ronny Nilsen som mottok Matomsorgsprisen på Tines fagseminar i slutten av oktober. Han har vært nominert til prisen tidligere, og i år skulle det altså bli hans tur. Juryen var enstemmig i sitt valg. - Årets prisvinner kombinerer faglig dyktighet, innovasjon og et genuint engasjement for pasientene. Han viser at god matomsorg handler om mer enn bare næring - det handler om å skape trygghet, glede og verdighet i hvert eneste måltid. Juryen er stolt over å tildele Matomsorgsprisen 2024 til en fagperson som virkelig gjør en forskjell, uttalte juryleder Ivar Villa. Hva prisen betyr for Ronny Nilsen utdypet han i takketalen foran en fullsatt sal av kjøkken- og pleiepersonell:
- Det å motta prisen er en påminnelse om det kollektive arbeidet vi alle gjør. Matomsorg er noe som krever både hjerte og sjel og vi er mange hver dag som legger ned en enorm innsats for å sikre at alle får måltider som ikke bare er næringsrike, men også gir glede og trygghet. Dette er noe som ikke må undervurderes - maten vi serverer har kraft til å påvirke både helse og velvære på en dypere måte.

TIDLIG KRØKES
Ronny Nilsen visste allerede som 11-åring at han ville bli kokk, selv om han den dag i dag er slektas første og eneste kokk. På juniorklubben på skolen havnet han raskt i serveringsluka med kokkelue på snei. På spørsmål om hvem som er hans kokkeforbilde, nevner han sin egen mormor. Og spesielt den gode lukten av hennes hjemmelagede kjøttsuppe. Den kan han kjenne den dag i dag bare han snakker om suppa. Mormor hadde absolutt en matfaglig standard, selv om hun ikke var kokk. «Kaller dere dette bergensk fiskesuppe? Det smakte det ikke», kunne hun si til betjeningen når hun var på kafe i Bergen med barnebarnet. En annen dame med matfaglig standard som har satt varige spor, er Ingrid Espelid Hovig. Med én kanal på tv-en kom heller ikke Ronny Nilsen unna hennes matformidling i oppveksten.
OMVEIER OG BLINDVEIER
Alle veier fører til Rom, heter det. Selv om målet om kokkelue lyste i horisonten, var det fagbrev som servitør det skulle ende opp med. Først 20 år senere skulle han ta fagbrev som institusjonskokk som privatist. I mellomtiden jobbet han som ufaglært kokk både i militærtjenesten og i Bergen fengsel.
- I 2011 sto jeg foran et valg. Skal jeg fortsette som kokk eller gå videre, forteller han.
Etter tre år som kjøkkensjef på Betanien sykehus, forsøkte han seg innen salg. Det var en blindvei. I 2015 ble han ansatt som kjøkkensjef ved NKS Olaviken alderspsykiatriske syke
Gå til mediet

Flere saker fra Kjøkkenskriveren

God folkehelse er ikke bare en verdi i seg selv - det er samfunnets viktigste beredskap. Når kriser rammer, står en befolkning med god fysisk og psykisk helse stødigere.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
En ny undersøkelse fra facility management-selskapet Toma viser at 2 av 10 nordmenn ofte kaster mat hjemme.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Det var mye som sto på programmet da Kost- og ernæringsforbundets fylkesledere og landsstyret hadde sin årlige samling i september. I år var den lagt til Oslo.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Hvem har egentlig ansvaret når maten skal sendes ut til hjemmeboende? Mange kommuner bruker frivillige og private biler, andre har egne sjåfører og kjøretøy. Mattilsynet minner om at reglene for matsikkerhet er de samme, uansett hvem som leverer.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025
Middag levert hjem kan være en hjelp på veien for å bidra til at eldre klarer seg selv, og i Lillestrøm kommune er dette en lavterskel-tjeneste som ikke krever vedtak fra kommunen.
Kjøkkenskriveren 30.10.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt