AddToAny

Lovtolkning, pandemi og genetikk skapte engasjement

Hva er innenfor helseforskningslovens virkeområde? Og hvilke forskningsetiske utfordringer følger av genetikkens muligheter? Dette var temaer under Storfellesmøtet 2021. FHI-direktør Camilla Stoltenberg fortalte om erfaringer fra pandemien.
Hun mener systemet ikke har gitt mulighet til nødvendige studier.

(Presentasjoner fra møtet er lenket underveis i teksten.)

- De forskningsetiske utfordringene endrer seg stadig, det er det som gjør dette arbeidet så spennende. I dag skal vi ta ordet og tørre å bryte meninger, sa Grete Dyb, leder i Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag (NEM) under åpningen av årets Storfellesmøte på Fornebu 19. oktober.

Møtet er for medlemmer og sekretariater i den nasjonale (NEM) og de regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK). Det tar opp aktuelle problemstillinger og konkrete saker til felles diskusjon. Temaene i år var helseforskningslovens virkeområde, forskning under pandemien, samt genetisk forskning.

NEM er i ferd med å ferdigstille en veileder for lovens virkeområde, og denne ble presentert av sekretariatsleder Camilla Bø Iversen og koordinator Brittelise Bakstad.

Medisinske og helsefaglige forskningsprosjekter må være forhåndsgodkjent av REK, ifølge helseforskningsloven. Medisinsk og helsefaglig forskning defineres som «virksomhet som utføres med vitenskapelig metodikk for å skaffe til veie ny kunnskap om helse og sykdom». Men hva er egentlig ny kunnskap om sykdom og helse, og kan loven omfatte kun sykdom eller helse? Disse og andre spørsmål om hva som er «innafor og utafor» loven, har vært debattert lenge i både REK og NEM. Veilederen gir ingen fasit, det er fortsatt behov for skjønnsmessige vurderinger, men den skal bidra til å opplyse diskusjonen.

Bakstad trakk frem noen viktige punkter:

- Helse tolkes utvidende og trenger ikke stå i relasjon til sykdom. Og helse bør ikke kun forstås som betegnelse på tilstander, men vil også dekke årsaker til og konsekvenser av slike tilstander.

Hun viste til at formålet med helseforskningsloven, å fremme god og etisk forsvarlig forskning, også kan gi noe veiledning.

Ifølge Bø Iversen kan også det også være nyttig å se til lovens formålsparagraf.

- Formålsparagrafen gir en veiledning for å forstå resten av bestemmelsene i loven. Der det er flere måter å forstå loven på, skal den som beskytter forskningsdeltagerne velges. NEM har tolket det slik at dersom det er tvil om et prosjekt faller innenfor eller utenfor, skal komiteen vurdere risiko. Vesentlig risiko kan tale for at et prosjekt bør falle innenfor.

Gjennomgangen av ny veileder ble etterfulgt av konkrete «caser». Representanter fra de ulike reg

Les mer

Flere saker fra Magasinet Forskningsetikk

Elin Fugelsnes Men det krever sin kvinne å diskutere forskning i offentligheten. I Norge blir både den akademiske friheten og et åpent og opplyst offentlig ordskifte ansett som så viktig at det er tatt inn i lovverket.
Elin Fugelsnes Universitetene og høyskolene har ikke gode nok systemer for å ivareta forskningsetikken, fastslår Riksrevisjonen. De nasjonale forskningsetiske komiteene synes funnene er bekymringsverdige.
Elin Fugelsnes Hva skal til for å være en redelig forsker ved Universitetet i Oslo? Det skal institusjonens nye standard for forskningsintegritet gi svaret på. Hva er egentlig vitenskapelig uredelighet?
Ingrid Synnøve Torp Anine Kierulf foreskriver medietrening, godvilje og et lag teflon mot latterliggjøring og hersketeknikker. «Hver gang jeg hører stemmen din på radioen, blir jeg bekymret».
Kristin S. Grønli Ei rekke forskarmiljø i utlandet vil dyrke menneske-embryo på laboratoriet i meir enn 14 dagar. Fram til no har dette vore ei definitiv grense.

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt