AddToAny

Lommeboken FORSVINNER ... I hvert fall nesten

Lommeboken FORSVINNER ... I hvert fall nesten
På Tastrarustå skole i Stavanger tar de ikke lenger imot penger i kantinen. - Det er mye lettere med mCash, mener åttendeklassingen Sara Løge Pedersen.
Klokken er 10.50 og køen hoper seg opp foran kassen på skolekantinen på ungdomsskolen Tastarustå skole i Stavanger. Menyen er enkel denne fredagen; trekantsandwicher med ost og skinke og trekantsandwicher med bare ost. Rundt neste hjørnet får to toastjern kjørt seg. Det samme gjør ketchupflaskene og piffien.

Vel, kasse og kasse. I denne kantina utveksles ikke en eneste fysisk krone. I stedet vifter ungdommene med mobiltelefoner som bekrefter at de har betalt 15 kroner for brødskivene. I tillegg kan de kjøpe melk og juice.

- Det er veldig smart egentlig. Før måtte vi alltid stå klar med kalkulatoren og ha nok vekslepenger. Da ble det kø. Nå går det veldig mye fortere. Det er mer effektivt, sier Sara Løge Pedersen i 8D.

De startet med en slags mellomløsning da skoleåret startet opp i fjor høst, forteller avdelingsleder Ann Kristin Tønnessen. Inspirert av en tvreportasje fra en skole på Østlandet samme vår, ønsket de å kvitte seg med kontantene i kantinen og i stedet gå for en mCash-løsning.GÅR IKKE TILBAKE. Men i frykt for å binde seg til en kommersiell aktør som skulle tjene penger på dette, valgte de å lage klippekort elevene kunne kjøpe for 200 kroner. En annen ting som ble diskutert var om det var greit å forutsette at alle elevene hadde smarttelefoner.

Det var ikke bare bare med kontanter. På gode dager kunne omsetningen i kantinen være på mellom 1.000 og 2.000 kroner på ungdomsskolen med 320 elever. Pengene skulle så telles og håndteres. Det krevde ressurser. Dessuten kom det beskjed fra kommunen om at kontantkassene skulle ut av skolene. Banken tar ikke lenger imot kronestykkene.

- I dag angrer jeg
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra LO Ingeniør

For fagarbeider Solfrid Lerbrekk (SV) er uvær, kjeledress og vernesko en stor del av samtalen om den vanlige arbeidshverdagen. Litt for mange på Stortinget tenker kun tilbake på kontorstolen de satt i da de var yrkesaktive, mener hun.
LO Ingeniør 13.12.2017
Det finnes folk som er allergisk, og der konsekvenser for eksponering kan bli fatale. Noen har nå laget et halskjede, skråstrek nøkkelring-vedheng, som er et portabelt test-sett.
LO Ingeniør 13.12.2017
For noen blir det kanskje litt voldsomt med smarttelefon-laptop, slik som Mirabook.
LO Ingeniør 13.12.2017
Mobiltelefonene er ikke som de en gang var. Ikke bare er de smartere, de har også stadig mer kraft i seg. Kraft nok til at det bortimot er på nivå med bærbare datamaskiner.
LO Ingeniør 13.12.2017
Dyrekamp er ugreit, der kan vi vel være enige. Men robot-kamp, det må vel kanskje være greit? Særlig hvis skaden bare er virtuell...
LO Ingeniør 13.12.2017

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt