AddToAny

LO-lederen skryter av sitt eget presseforbund: - De gjør oss bedre

Samtidig hinter Arbeiderbevegelsens presseforbund (APF) om at de ikke har gitt fra seg forhandlingsretten til Norsk Journalistlag (NJ) for alltid.
- Selv om APF er ett av vårt minste forbund, så har jeg pleid å si at dere bokser i en høyere vektklasse enn det størrelsen tilsier. Som en del av LOs sekretariat og LO-kongressen, så er APF sentrale premissleverandører på flere politiske områder, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Mandag feiret Arbeiderbevegelsens presseforbund (APF) 110-årsjubileum. LO-lederen var invitert for å si noen ord om forbundet, som i LO-målestokk - med rundt 950.000 medlemmer - er knøttlite. APF har de siste årene mistet flere medlemmer og har i dag 687 medlemmer.

- Vi trenger dere mer enn noensinne. Det er mange som får nyhetene sine i sosiale medier, gjennom falske nyheter. Disse kanalene mangler ofte det dere besitter. Presseetikken, kildekritikken, selve demokratioppdraget. Den offentlige samtalen. Det sitter i ryggmargen til APFs medlemmer. Jeg vil si at uten den kritiske journalistikken, så blinker varsellampene for demokratiet vårt, sier Gabrielsen.

- Bevisst sin berettigelse

- Er det egentlig behov for et eget journalistforbund i LO?

- Det synes jeg absolutt, sier Gabrielsen til Journalisten.

- De har bevist sin berettigelse gjennom hvordan de jobber for å påvirke og tilføre kunnskap til LO-fellesskapet om mediepolitikk og utfordringer. De gjør oss bedre, og bidrar til den store demokratisamtalen, fortsetter han.

Tilstede var også Nina Hanssen som de siste fire årene har ledet det lille LO-forbundet. Hun mener APF har hatt stor påvirkning både på LO og Arbeiderpartiet, og at det har ført til flere seire opp gjennom årene, blant annet pressestøtten.

Hun viser også til at LO-kongressen i 1989 bevilget 160 millioner kroner til Norsk Arbeiderpresse.

- Den gangen, som i dag, lyttet LO til oss. Uten det, så hadde dagens Amedia ikke eksistert, mener Hanssen.

Hun kommer også med et stikk til den borgerlige regjeringen.

- Når dagens regjering går av, jeg regner med innen 2021, burde en Ap-ledet regjering trykke på for å styrke pressestøtten og få en mer offensiv mediepolitikk enn vi har i dag, sier Hanssen.

Nina Hanssen under feiringen av 110-årsjubileet for Arbeiderbevegelsens presseforbund.

Varsler at forhandlingsretten er til låns

APF-lederen tok også opp forhandlingsretten, som LO og APF ga fra seg til NJ i 1972, og ga et lite hint om at det ikke nødvendigvis er for evig.

- Det var riktig. Det var avgjørende den gangen for våre medlemmer, for å beholde lønnsvilkårene, til og med styrke dem. Samarbeidet har vært viktig for mediepolitiske saker. Men NJ har bare forhandlingsretten til låns. Vi vet ikke hva som skjer i fremtiden, sier Hanssen til forsamlingen, og påpeker i ettertid at det ble sagt med et «glimt i øyet».

- Men det er ikke noe veien for at vi igjen kan diskutere hvem som skal ha forhandlingsretten, sier hun til Journalisten.

- Hva er det som gjør at APF, uten forhandlingsrett, fortsatt skal ha livets rett som en organisasjon for pressefolk?

- Vi står for en del verdier i bunnen og har landets beste forsikringsordninger. En del journalister lever i litt uvisshet og utrygghet, og jeg mener her at LO er en organisasjon kanskje gir større trygghet enn NJ, sier hun, og viser til at de har et større faglig fellesskap.

- Særlig i dag tror jeg mange journalister i små redaksjoner ville kunne fått glede av fellesskapet vi har. Og det at vi har påvirkning på Norges største arbeidstakerorganisasjon med 950.000 medlemmer. Det er superviktig at vi journalister kan være med å påvirke arbeidslivet.

Tatt inn bloggere

Hun viser blant annet til LO Selvstendig, som jobber for frilansere og selvstendig næringsdrivende. I tillegg til journalister, fotografer, forfattere, så har de også nå tatt inn bloggere.

Derfor mener Hanssen at de har åpnet opp for langt flere enn Norsk Journalistlag.

- Jeg vil si at NJ gjør en god jobb også. Men dobbeltmedlemsskap er ikke noe problem. Og jeg tror mange frilansere kunne fått mer utbytte av å være medlem i LO enn NJ, mener Hanssen.

- Vi som forteller dem hva de skal gjøre

Hun mener også at Norsk Journalistlag ikke har de samme verdiene som APF.

- Dere er veldig tett på arbeiderbevegelsen, og spesielt Arbeiderpartiet, da?

- Nei, jeg vil ikke si det. Jeg har vært medlem siden jeg var 13 år, så jeg er ikke veldig imot Arbeiderpartiet. Kanskje har tidligere forbundsledere vært mer skeptiske til Arbeiderpartiet. Men jeg mener Arbeiderpartiet, og partier på venstresiden, står for mye av det samme som var grunnlaget for å starte APF. Men jeg mener vi ikke står for tett, sier Hanssen.

Hun viser til at de har direkte innflytelse både på LO og Arbeiderpartiet, og at de forsøker å påvirke venstresidens fraksjoner i kulturkomiteen.

- Men det er ikke de som forteller oss hva vi skal gjøre. Det er vi som forteller dem hva de skal gjøre for å bevare mediemangfoldet og mediestøtten.

Image-text:

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen under feiringen av APFs 110-årsjubileum.

Foto: Eskil Wie Furunes

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Stoppet dokumentar. Fire personer i dansk TV 2, inkludert flere redaksjonelle medarbeidere, er siktet for ulovlige opptak på et sted som ikke er fritt tilgjengelig. Dokumentaren handlet om forholdene på pleiehjemmet Kongsgården i Aarhus.
Journalisten 11.07.2020
- Akkurat nå er dette drømmejobben. Erik Frengstad begynner i 10. klasse til høsten, men har allerede over ett års erfaring som frilansjournalist.
Journalisten 10.07.2020
Til tross for halverting av annonseinntekter. Tross halvering av annonseinntektene sammenlignet med fjoråret, leverer Dagens Næringslivs eiere NHST Media Group et resultat i pluss i andre kvartal.
Journalisten 09.07.2020
Vurderer å forlate mediebransjen. I spalta «Navn i nyhetene» i Dagsavisen, snakker tidligere P3-profil Vida Lill Berge blant annet om sakene Journalisten har hatt om NRKs bruk av midlertidig ansatte og vikarer den siste tida.
Journalisten 09.07.2020
Ulik praksis i de forskjellige redaksjonene. Mens mange sommervikarer kan troppe opp på jobb uten å ha med seg noe, krever flere redaksjoner at vikarene stiller med både bil, førerkort og dyrt kamerautstyr.
Journalisten 09.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt