AddToAny

LO-lederen skryter av sitt eget presseforbund: - De gjør oss bedre

Samtidig hinter Arbeiderbevegelsens presseforbund (APF) om at de ikke har gitt fra seg forhandlingsretten til Norsk Journalistlag (NJ) for alltid.
- Selv om APF er ett av vårt minste forbund, så har jeg pleid å si at dere bokser i en høyere vektklasse enn det størrelsen tilsier. Som en del av LOs sekretariat og LO-kongressen, så er APF sentrale premissleverandører på flere politiske områder, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Mandag feiret Arbeiderbevegelsens presseforbund (APF) 110-årsjubileum. LO-lederen var invitert for å si noen ord om forbundet, som i LO-målestokk - med rundt 950.000 medlemmer - er knøttlite. APF har de siste årene mistet flere medlemmer og har i dag 687 medlemmer.

- Vi trenger dere mer enn noensinne. Det er mange som får nyhetene sine i sosiale medier, gjennom falske nyheter. Disse kanalene mangler ofte det dere besitter. Presseetikken, kildekritikken, selve demokratioppdraget. Den offentlige samtalen. Det sitter i ryggmargen til APFs medlemmer. Jeg vil si at uten den kritiske journalistikken, så blinker varsellampene for demokratiet vårt, sier Gabrielsen.

- Bevisst sin berettigelse

- Er det egentlig behov for et eget journalistforbund i LO?

- Det synes jeg absolutt, sier Gabrielsen til Journalisten.

- De har bevist sin berettigelse gjennom hvordan de jobber for å påvirke og tilføre kunnskap til LO-fellesskapet om mediepolitikk og utfordringer. De gjør oss bedre, og bidrar til den store demokratisamtalen, fortsetter han.

Tilstede var også Nina Hanssen som de siste fire årene har ledet det lille LO-forbundet. Hun mener APF har hatt stor påvirkning både på LO og Arbeiderpartiet, og at det har ført til flere seire opp gjennom årene, blant annet pressestøtten.

Hun viser også til at LO-kongressen i 1989 bevilget 160 millioner kroner til Norsk Arbeiderpresse.

- Den gangen, som i dag, lyttet LO til oss. Uten det, så hadde dagens Amedia ikke eksistert, mener Hanssen.

Hun kommer også med et stikk til den borgerlige regjeringen.

- Når dagens regjering går av, jeg regner med innen 2021, burde en Ap-ledet regjering trykke på for å styrke pressestøtten og få en mer offensiv mediepolitikk enn vi har i dag, sier Hanssen.

Nina Hanssen under feiringen av 110-årsjubileet for Arbeiderbevegelsens presseforbund.

Varsler at forhandlingsretten er til låns

APF-lederen tok også opp forhandlingsretten, som LO og APF ga fra seg til NJ i 1972, og ga et lite hint om at det ikke nødvendigvis er for evig.

- Det var riktig. Det var avgjørende den gangen for våre medlemmer, for å beholde lønnsvilkårene, til og med styrke dem. Samarbeidet har vært viktig for mediepolitiske saker. Men NJ har bare forhandlingsretten til låns. Vi vet ikke hva som skjer i fremtiden, sier Hanssen til forsamlingen, og påpeker i ettertid at det ble sagt med et «glimt i øyet».

- Men det er ikke noe veien for at vi igjen kan diskutere hvem som skal ha forhandlingsretten, sier hun til Journalisten.

- Hva er det som gjør at APF, uten forhandlingsrett, fortsatt skal ha livets rett som en organisasjon for pressefolk?

- Vi står for en del verdier i bunnen og har landets beste forsikringsordninger. En del journalister lever i litt uvisshet og utrygghet, og jeg mener her at LO er en organisasjon kanskje gir større trygghet enn NJ, sier hun, og viser til at de har et større faglig fellesskap.

- Særlig i dag tror jeg mange journalister i små redaksjoner ville kunne fått glede av fellesskapet vi har. Og det at vi har påvirkning på Norges største arbeidstakerorganisasjon med 950.000 medlemmer. Det er superviktig at vi journalister kan være med å påvirke arbeidslivet.

Tatt inn bloggere

Hun viser blant annet til LO Selvstendig, som jobber for frilansere og selvstendig næringsdrivende. I tillegg til journalister, fotografer, forfattere, så har de også nå tatt inn bloggere.

Derfor mener Hanssen at de har åpnet opp for langt flere enn Norsk Journalistlag.

- Jeg vil si at NJ gjør en god jobb også. Men dobbeltmedlemsskap er ikke noe problem. Og jeg tror mange frilansere kunne fått mer utbytte av å være medlem i LO enn NJ, mener Hanssen.

- Vi som forteller dem hva de skal gjøre

Hun mener også at Norsk Journalistlag ikke har de samme verdiene som APF.

- Dere er veldig tett på arbeiderbevegelsen, og spesielt Arbeiderpartiet, da?

- Nei, jeg vil ikke si det. Jeg har vært medlem siden jeg var 13 år, så jeg er ikke veldig imot Arbeiderpartiet. Kanskje har tidligere forbundsledere vært mer skeptiske til Arbeiderpartiet. Men jeg mener Arbeiderpartiet, og partier på venstresiden, står for mye av det samme som var grunnlaget for å starte APF. Men jeg mener vi ikke står for tett, sier Hanssen.

Hun viser til at de har direkte innflytelse både på LO og Arbeiderpartiet, og at de forsøker å påvirke venstresidens fraksjoner i kulturkomiteen.

- Men det er ikke de som forteller oss hva vi skal gjøre. Det er vi som forteller dem hva de skal gjøre for å bevare mediemangfoldet og mediestøtten.

Image-text:

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen under feiringen av APFs 110-årsjubileum.

Foto: Eskil Wie Furunes

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Advarsel: Denne artikkelen inneholder sterke innslag av metajournalistikk på metajournalistikk.
Journalisten 06.12.2019
- Skal fortsatt herske fri og full aviskonkurranse i Bodø, Rana og Mosjøen
Journalisten 06.12.2019
Kan påvirke sportsjournalistikken, mener flere. Norske sportsredaksjoner er mannstunge. Slik har det vært lenge, og den største kjønnsubalansen finner vi i avisredaksjonene.
Journalisten 06.12.2019
Har ikke hørt på innspill om redaktørenes eneansvar. Oppdatert kl 12.00 med lenke til lovforslaget. - Det skal ikke bare plukkes opp at en journalist publiserer noe som er litt på kanten, det skal være noe journalisten også har ansvar for.
Journalisten 06.12.2019
Kan bli ny runde for ærekrenkelsessaken. Taxieieren som saksøkte lokalavisa Raumnes for ærekrenkelser, har besluttet å anke dommen fra tingretten. Det bekrefter taxieierens advokat Per Danielsen til Journalisten.
Journalisten 06.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt