AddToAny

Livredderen

Livredderen
Toppårene for potetdyrking i nyere tid var i krigsårene på 1940-tallet. Siden det har totalarealet og inntak i Norge bare gått en vei, nedover. Med økt fokus på mangfold, smak, forskning og lokale råvarer tror vi poteten er i ferd med å gjenvinne sin nødvendige plass på menyen.
POTETER ER rimelig og næringsrik mat. Dette til tross inkluderes de ikke i de berømte 5 om dagen. Grunnen skal være at det ikke kan dokumenteres at poteten har noen sykdomsforebyggende effekt, men det er vel litt for enkelt. At poteten ble strøket av listen i 2010 kan gi forbrukerne inntrykk av at den fra høyeste hold ikke er en anbefalt rotfrukt, noe som blir feil. Vi trenger karbohydrater fra ordentlig mat, poteten er dessuten en god kilde til vitamin C, kalium, kostfibre og folat.

De fleste kan historien om hva som skjedde i Irland da potethøsten sviktet, og når befolkningen her hjemme ikke ble hardere rammet av sult og underernæring under krigen, skyldtes det poteten - og sild. Folk har overlevd på poteter og krepert av mangel på dem.



DET ER MED poteten som med vin, så vi kan like godt begynne å forhøre og forholde oss til terroir, særlig hvis det er smaken vi er ute etter. Poteten er like avhengig av klimaet som druene, sort og jordsmonn gir et uttall av variasjoner, både på smak og kvalitet.

Nå er det ytterst få som smatter og smaker på en potet, den bare er der på tallerkenen og i løpet av et snaut århundre er vi blitt ganske ukritiske til hva den smaker. Salgssuksessen i dag er de jevne, rene, lette-å-koke potetene som ikke smaker særlig mye. Vi kjøper små, importerte poteter i den tro at de smaker som norske nypoteter, men da blir vi skuffet. Vi får kanskje som fortjent. Det føres nøye statistikk over hva som selger og hva som blir liggende, og i beste fall ender som dyrefôr. Det forskes mye på hvordan potetene best skal håndteres etter at de er tatt opp av jorda. Mye har vi forbrukere ikke kontroll over, men noe kan vi være med å bestemme. Rene, pene poteter selger, og det er vi som kjøper dem.



NÅ ER DET SLIK at de rene potetene som ligger med tilgang til lys vil tape seg raskt. I butikkene ligger poteter både for varmt og for lyst. Butikkene vil si at de omsettes raskt, men de kjenner ikke hele historikken. Vi har ofte opplevd poteter som blir fort grønne når de kommer i hus. Når poteten utsettes for lys dannes nervegiften solanin, farlig for både mennesker og dyr. Jo mer lys den får på seg desto mer solanin dannes under skallet og innover i poteten. Solanin er et såkalt glykoalkaloid, et naturlig giftstoff vi også finner i andre planter som tomater, paprika og chili. Glykoalkaloider beskytter planten mot insekter og sopp. Solanin er fargeløst, grønnfargen skyldes klorofyll som dannes i samme område. Lys aktiverer produksjonen av begge stoffene. Oppbevarer du potetene i romtemperatur dannes giften raskere, og det tåler koking, så potetene blir ikke mindre giftige om de kokes normalt.



POTETER SKAL oppbevares mørkt og kaldt, i en kjeller eller i et kjøleskap. Uvaskede poteter med jord på er bedre beskyttet enn vaskete poteter. Tykt, rødt og mørkt skall beskytter bedre enn tynt, lyst skall. Til tross for at dette er allmenn kunnskap blant de som selger poteter er nettingposer og løs vekt ikke uvanlig. Motivet er at kundene vil se varene, men det spørs om vi ikke heller tar sjansen på de potetene som ligger i brune, tette poser, selv om vi kan få oss noen overraskelser da også. Det forskes mye på innpakning, og noen større leverandører har begynt å bruke plastposer som ikke slipper inn UV-stråler.



EN GRUNN TIL potetens ufortjente rykte er at befolkningen har fått en ny hobby; de måler glykemisk indeks i maten de spiser. Men du skal spise mye kokt potet før du legger på deg eller føler andre negative virkninger på kroppen. En annen sak er selvfølgelig om poteten blir til chips, posepuré eller er fritert i olje, slik faktisk halvparten av alle potetene vi setter til livs nå for tiden blir brukt. Vi spiser altså poteter, rundt 50 kilo i åre
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt