AddToAny

Livredderen

Livredderen
Toppårene for potetdyrking i nyere tid var i krigsårene på 1940-tallet. Siden det har totalarealet og inntak i Norge bare gått en vei, nedover. Med økt fokus på mangfold, smak, forskning og lokale råvarer tror vi poteten er i ferd med å gjenvinne sin nødvendige plass på menyen.
POTETER ER rimelig og næringsrik mat. Dette til tross inkluderes de ikke i de berømte 5 om dagen. Grunnen skal være at det ikke kan dokumenteres at poteten har noen sykdomsforebyggende effekt, men det er vel litt for enkelt. At poteten ble strøket av listen i 2010 kan gi forbrukerne inntrykk av at den fra høyeste hold ikke er en anbefalt rotfrukt, noe som blir feil. Vi trenger karbohydrater fra ordentlig mat, poteten er dessuten en god kilde til vitamin C, kalium, kostfibre og folat.

De fleste kan historien om hva som skjedde i Irland da potethøsten sviktet, og når befolkningen her hjemme ikke ble hardere rammet av sult og underernæring under krigen, skyldtes det poteten - og sild. Folk har overlevd på poteter og krepert av mangel på dem.DET ER MED poteten som med vin, så vi kan like godt begynne å forhøre og forholde oss til terroir, særlig hvis det er smaken vi er ute etter. Poteten er like avhengig av klimaet som druene, sort og jordsmonn gir et uttall av variasjoner, både på smak og kvalitet.

Nå er det ytterst få som smatter og smaker på en potet, den bare er der på tallerkenen og i løpet av et snaut århundre er vi blitt ganske ukritiske til hva den smaker. Salgssuksessen i dag er de jevne, rene, lette-å-koke potetene som ikke smaker særlig mye. Vi kjøper små, importerte poteter i den tro at de smaker som norske nypoteter, men da blir vi skuffet. Vi får kanskje som fortjent. Det føres nøye statistikk over hva som selger og hva som blir liggende, og i beste fall ender som dyrefôr. Det forskes mye på hvordan potetene best skal håndteres etter at de er tatt opp av jorda. Mye har vi forbrukere ikke kontroll over, men noe kan vi være med å bestemme. Rene, pene poteter selger, og det er vi som kjøper dem.NÅ ER DET SLIK at de rene potetene som ligger med tilgang til lys vil tape seg raskt. I butikkene ligger poteter både for varmt og for lyst. Butikkene vil si at de omsettes raskt, men de kjenner ikke hele historikken. Vi har ofte opplevd poteter som blir fort grønne når de kommer i hus. Når poteten utsettes for lys dannes nervegiften solanin, farlig for både mennesker og dyr. Jo mer lys den får på seg desto mer solanin dannes under skallet og innover i poteten. Solanin er et såkalt glykoalkaloid, et naturlig giftstoff vi også finner i andre planter som tomater, paprika og chili. Glykoalkaloider beskytter planten mot insekter og sopp. Solanin er fargeløst, grønnfargen skyldes klorofyll som dannes i samme område. Lys aktiverer produksjonen av begge stoffene. Oppbevarer du potetene i romtemperatur dannes giften raskere, og det tåler koking, så potetene blir ikke mindre giftige om de kokes normalt.POTETER SKAL oppbevares mørkt og kaldt, i en kjeller eller i et kjøleskap. Uvaskede poteter med jord på er bedre beskyttet enn vaskete poteter. Tykt, rødt og mørkt skall beskytter bedre enn tynt, lyst skall. Til tross for at dette er allmenn kunnskap blant de som selger poteter er nettingposer og løs vekt ikke uvanlig. Motivet er at kundene vil se varene, men det spørs om vi ikke heller tar sjansen på de potetene som ligger i brune, tette poser, selv om vi kan få oss noen overraskelser da også. Det forskes mye på innpakning, og noen større leverandører har begynt å bruke plastposer som ikke slipper inn UV-stråler.EN GRUNN TIL potetens ufortjente rykte er at befolkningen har fått en ny hobby; de måler glykemisk indeks i maten de spiser. Men du skal spise mye kokt potet før du legger på deg eller føler andre negative virkninger på kroppen. En annen sak er selvfølgelig om poteten blir til chips, posepuré eller er fritert i olje, slik faktisk halvparten av alle potetene vi setter til livs nå for tiden blir brukt. Vi spiser altså poteter, rundt 50 kilo i åre
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Å dyrke sin egen mat skjerper bevisstheten om globale matssystemer og skaper solidaritet med småbønder, selvbergere og bybønder også i land langt borte. Dessuten er det matsuverenitet i praksis, skriver Kari Gåsvatn.
Ren Mat 15.06.2020
Det blåser en ny, varm vind gjennom landbrukets enger verden over. Den synger om karbonlagring og jordoppbygging. Og refrenget handler om det regenerative landbruket. Hva er det egentlig, og hvordan kan vi nynne med og benytte oss av dette i kjøkkenhagen?
Ren Mat 15.06.2020
Ikke forkultivert småplanter eller sådd ute enda? Det er fremdeles håp for en liten kjøkkenhage.
Ren Mat 15.06.2020
Foto Solhatt Økologisk Hagebruk På bildet Tidlig Grønn Sabel Bylandbruket hører hjemme i et bærekraftig matsystem. Lets grow it! ELISABETH FAGERLAND
Ren Mat 15.06.2020
Oppfølgeren til favorittkokeboka
Ren Mat 15.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt