AddToAny

Landsdelsmusikerne i Nord-Norge 40 år - et tilbakeblikk

Det er all grunn til å feire 40-årsjubileet til Landsdelsmusikerordningen i Nord-Norge. Samtidig er det grunn til bekymring for framtida for denne måten å organisere det klassiske musikktilbudet på, skriver fløytist Inge Rolland.
Det er all grunn til å feire 40-årsjubileet til Landsdelsmusikerordningen i Nord-Norge. Samtidig er det grunn til bekymring for framtida for denne måten å organisere det klassiske musikktilbudet på. Distriktsmusikerordningen, som er like gammel, har vært under press lenge. Dermed er det også grunn til å frykte for framtida til hele det profesjonelle musikklivet i landsdelen. Men likevel, og uansett, er det særlig grunn til å gratulere alle de profesjonelle musikere som har vært med gjennom alle disse årene, og især de som var med fra starten.

Etter et par år med prøveordninger ble det bestemt at fylkesmusiker-ordningen, som det het til da, skulle få permanent basis og kalles landsdelsmusikerordningen. Det var i 1979. Bakgrunnen kan sammenlignes med at det noen år tidligere var et krav om at hele Norge skulle kunne spille fotball i øverste divisjon, og Mjølner ble første allnorske lag fra nord.

Desentralisert kammerorkester

På denne tiden fantes det ingen helprofesjonell symfonisk/klassisk musikkgruppe nord for Trondheim, med unntak av Divisjonsmusikken. På sentralt hold var man lenge uenige om det skulle opprettes en stamme til et symfoniorkester i nord eller om det skulle være fylkesvis fordeling. Da det var flere svært oppegående amatørorkestre i nord, valgte m

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

INNLEGG: Gjennom løfter om at omorganisering skulle gjera ordninga betre, har innhaldsleverandøren for sjølve kunsten blitt satt på sidelinja. Det er det verste med det heile, skriv Hans Martin Austestad.
Musikkultur 20.02.2020
- Veldig synd, er kommentaren fra en skuffet forbundsleder i Creo, Hans Ole Rian. Denne uka ble det bestemt at KS ikke vil opprette en egen tariffavtale for lønnsmottakere i Skolesekken.
Musikkultur 14.02.2020
Du trodde kanskje operaen var stedet for gemyttlig konversasjon og gode manerer? Da må du tro om igjen - en publikummer er nå dømt til å betale bot for et overfall under en Wagner-oppføring i Royal Opera House i London.
Musikkultur 12.02.2020
Sjanger spiller ingen rolle - det finnes 13 universelle følelser som utløses av musikk, konkluderer amerikanske forskere i en ny studie.
Musikkultur 12.02.2020
Stavanger Brass Band tok en overbevisende seier i årets NM for brassband. Korpset var best både på pliktnummer og selvvalgt avdeling.
Musikkultur 10.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt