AddToAny

- Kryptobransjen vil ta over banktjenester

Privatnøkler for kryptoplasseringer kan i dag mistes og stjeles uten utsikter til erstatning eller gjenvinning. Nå tilbys profesjonelle plasseringer av kryptovaluta i separate, digitale hvelv, og en økt trygghet mot tap.
HASSE FARSTAD

Nikolai Gobel, grunnlegger og daglig leder i Kaupang Kryto AS, svarer «ja og nei» på Finansfokus' spørsmål om han er overrasket over at bankene ikke i større grad tilbyr tjenester innenfor lagring og forvaltning av kryptovaluta.

- Jeg tror nok heller flyten blir motsatt vei - vi ser nå at flere store kryptobørser har fått, eller jobber med å få, banklisens. Det kan fort bli slik at det er kryptobransjen som tar over banktjenester, og ikke bankene som tar over kryptotjenester, sier Gobel til Finansfokus. I en kronikk i Dagens Næringsliv i juni i år, uttalte tre representanter for PwC at bankene bør benytte muligheten nå til å ta posisjoner i det markedet Kaupang Krypto og andre kryptomeglere opererer i.

«Vi som jobber med å hjelpe kryptoaktører på markedet, opplever at mangel på regulering er en utfordring. Å levere trygghet og tillit til denne nye teknologien kan være en smart måte for bankene å ta en posisjon på», skriver Daniel Næsse, Fredrik Bruskeland og Even Tukun i PwC.

CUSTODIAN SERVICES

De anviser flere muligheter for banker å tilby en slik trygghet. Ett eksempel er oppbevaring av kryptoeiendeler på vegne av eieren, såkalte «custodian services». Store aktører som for eksempel Kaupang Krypto, Coinbase og Norwegian Block Exchange tilbyr allerede dette i det norske markedet.

Gobel sier seg enig i at det fra et forretningsperspektiv i lang tid burde vært åpenbart for banker og andre finansinstitusjoner at dette er en bransje de bør gå inn.

- Det er enorm vekst og verdiskapning, og kryptovaluta og blokkjedeteknologi kan fundamentalt utfordre tjenester og produkter bankene leverer. Det er også mye overlapping i selve tjenestene. Utfordringen til bankene ligger nok primært i to områder: Teknologisk er dette helt annerledes enn det de leverer i dag, og på grunn av den iboende hvit

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

Superappene vil holde brukerne hos seg så lenge som mulig. Appene som kombinerer betalingsformidling med en rekke andre tjenester, utfordrer finansnæringen og de store teknologiselskapene.
Finansfokus 30.11.2021
Norges Bank eksperimenterer og tester ulike løsninger for en mulig fremtidig offisiell norsk kryptokrone.
Finansfokus 29.11.2021
-Det er viktig at man tar seg tid til å gjøre grundige analyser. Ikke minst er det viktig å evaluere etter at beslutningen blir tatt og endringene har blitt iverksatt og fungert en stund, sier organisasjonssekretær Lars G. T. Andresen i Nordea.
Finansfokus 26.11.2021
Adm. dir Trond Teigene i Sparebanken Sogn og Fjordane sier banken har jobbet målrettet for å lukke avvik avdekket i Finanstilsynets hvitvaskingsrapport. De godtar boten på 14 millioner kroner.
Finansfokus 23.11.2021
Hjemmekontorbølgen har gjort bankene - og resten av norske bedrifter - mye mer sårbare for data-angrep, konstaterer Jørgen Botnan i Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.
Finansfokus 23.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt