AddToAny

Klimarisiko og oljefondet

Magma Utgave 5 2021 Tore Vamraak FOTO: Julie HrnÄíÅová Klimarisiko og oljefondet Hvordan kan klimaendringer, klimapolitikk og det grønne skiftet påvirke Statens pensjonsfond utland?
Dette store spørsmålet fikk et ekspertutvalg bestående av tre dyktige økonomer og en tidligere finansminister i oppdrag å utrede. De har anbefalt at Oljefondet blir enda tøffere mot selskaper som ikke tar klimautfordringene på alvor.

Klimarisikoen kommer fra usikkerhet om klimaendringer, samfunnsutvikling, klimapolitikk og teknologiutvikling. Dette er høyst relevant for alle investorer å forholde seg aktivt til. Oljefondet kan også på dette området være en ledestjerne for hvordan investorer kan opptre best mulig som ansvarlige, profittsøkende økonomer.

For det er et viktig premiss: Fondets mål er å sikre og bygge finansielle verdier for fremtidige generasjoner. Fondets mål er ikke å bidra til å redde verden eller å løse klimaproblemene. Men for en langsiktig, profittsøkende forvalter vil det være lønnsomt å redusere klimarisikoen av rene økonomiske hensyn.

Oljefondet er best tjent med at vi når målene i Parisavtalen, og at overgangen til et nullutslippssamfunn skjer på en ordnet måte. Derfor er det også fornuftig av Norges Bank gjennom sin forvaltning å bidra til at dette skjer.

Gjennom eierskapsutøvelsen kan Norges Bank bidra til at selskapene har bærekraftige forretningsmodeller. Ekspertutvalget har også pekt på at fossilselskaper med svakere lønnsomhetsutsikter må returnere overskuddskapital til eierne i form av utbytte, slik at eierne kan investere kapital i nye investeringsmuligheter knyttet til det grønne skiftet.

Klimarisikoen kommer fra usikkerhet om klimaendringer, samfunnsutvikling, klimapolitikk og teknologiutvikling.

Dersom eierskapsutøvelsen ikke fører frem, og Norges Bank vurderer at selskapet fremover vil preges av lav lønnsomhet, dårlige investeringsmuligheter og liten evne til omstilling, kan banken som forvalter selge seg ned. Hvis selskapet i uakseptabel grad fører til utslipp av klimagasser, kan det være aktuelt med utelukkelse.

God rapportering på klimarisiko gjør investorene i stand til å ta bedre investeringsvalg. Norges Bank er en pådriver for gode standarder for rapportering av klimarisiko. Det er viktig at banken bruker sin tyngde som ett av verdens største fond til å påvirke selskapene til best mulig rapportering i henhold til standardene. På den måten kan også de mindre investorene lettere gjøre seg opp en mening om klimarisikoen ved selskapene.

Ekspertutvalget har brukt gode økonomifaglige vurderinger til å hjelpe Finansdepartementet til bedre styring av Oljefondet på et område som er blitt stadig viktigere.

Økonomer bidrar til bedre beslutninger hver dag.

Bla deg gjennom hele Magma nr. 5

Tore Vamraak

Tore Vamraak ble tidenes yngste NHH-student som 15-åring, og har siden hatt sentrale stilinger i offentlig og privat sektor. Han har blant annet jobbet som porteføljeforvalter i NBIM, statssekretær i Finansdepartementet og ved statsministerens kontor, Associate Partner i McKinsey og er nå Econas første sjeføkonom.

I denne spalten deler han sine tanker og analyser om norsk økonomi.

Image-text:

Foto: Julie HrnÄíÅová

Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt