AddToAny

Kjøp nå - betal senere

Superappene vil holde brukerne hos seg så lenge som mulig. Appene som kombinerer betalingsformidling med en rekke andre tjenester, utfordrer finansnæringen og de store teknologiselskapene.
Claude R. Olsen

Superappene er blitt enormt store i Kina. Brukerne av WeChat og Alipay kan gjøre «alt» inne i en og samme app. De skal i dag ha henholdsvis en milliard og en halv milliard brukere. I andre asiatiske land har det vokst frem tilsvarende superapper, Paytm i India, Grab i Singapore, GoTo i Indonesia og Kakao i Sør-Korea. Felles for dem er at de samler inn enorme mengder data om hver kunde og skreddersyr tjenestene og tilbudene.

En tilsvarende utvikling av superapper har ikke skjedd i Europa og USA. Kartlegging av brukerne som i Asia, er umulig i Europa der datainnsamlingen styres av GDPR. Mens i USA prøver de store teknologiplattformene Amazon, Apple, Facebook og Google å utvide sine mange tjenester til også å ta seg av betaling i sine økosystemer.

MED BETALING I BUNNEN

Likevel har det i underskogen av fintech-selskaper vokst opp utfordrere til de store. De startet som betalingsapper, men får stadig nye tjenester og blir en light-variant av superappene. Eksempler er amerikanske PayPal, svenske Klarna og britiske Revolut.

I Norge er Klarna den mest kjente. De fleste har møtt den lyserøde logoen som ett av betalingsalternativene i nettbutikkene. Selskapet samarbeider med en flora kjente og mindre kjente nettbutikker. Selskapet har utviklet en enklest mulig betalingsløsning for handel på nettet, og har rundt 90 millioner brukere og samarbeid med rundt 250 000 nettbutikker.

HOLD DEM INNE

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

I en pågående anbudskonkurranse for banktjenester på norske flyplasser, kutter Avinor fra to til en bankfilial på Gardermoen. Begrunnelsen er utviklingen i markedet.
Finansfokus 27.01.2022
Da britiske finansforetak nærmet seg sine egne likestillingsmål, mistet de fremdriften. Det er viktig med stadig mer ambisiøse mål, konkluderer en rapport.
Finansfokus 26.01.2022
Det er bred enighet om at medeierskap er en god modell både for arbeidstakere og arbeidsgivere, men beslutningen om å fjerne skatterabatten som ansatte fikk ved kjøp av aksjer i egen bedrift har skapte harme.
Finansfokus 25.01.2022
Finanstilsynet har ikke målt hvor forberedt bank og forsikring er til å innfri taksonomikravene som ventes før sommeren. DNB erklærer seg på sin side godt rustet til å imøtekomme krav knyttet til taksonomi og bærekraftrapportering.
Finansfokus 24.01.2022
- Enkle gjøremål blir vanskelige når ikke digitale kunder møter den digitale verden. Under pandemien har nok disse hatt det ekstra tøft, da man møter stengte dører og ikke kan få ordnet opp selv, sier Tonje Grosberg Stø i Gjensidige.
Finansfokus 21.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt