AddToAny

Katedral eller børs?

Katedral eller børs?
Da det var nedgangstider i 2008 gikk salget av økologisk mat drastisk ned i England. Det skjedde ikke i Sverige. Analytikere mener at grunnen var at svenskene hadde fått kunnskap om hvorfor de skulle velge økologisk fremfor konvensjonell mat, men at for britene var det mer en motesak - en trend.
ØKOLOGISK MAT selger bedre og bedre, også her i landet. Det er ingen dominerende forbrukertrend ennå, men veksten er jevn. Om nye nedgangstider vil påvirke salget negativt nå er ikke så sikkert, forbrukere er i stadig økende grad bevisste på hva de spiser. Noen for helsas skyld, men stadig flere fordi de ser sammenhengen mellom våre matvalg og hvordan jorda og husdyra har det.

Selv om økologisk mat er i vinden som aldri før, vil jeg våge å være litt kritisk når det gjelder selve produksjonen. Står alt bra til, går vi mot økt bærekraft eller er det sider ved økologisk dyrking og husdyrhold som kan og bør forbedres? TREKKER VI LINJENE bakover i tid, jeg gjør det med en viss fare for å bli oppfattet som økoromantiker, startet de små spirene til det som i dag defineres som økolandbruk på 1920-40-tallet som en reaksjon på industrialiseringa av landbruket. Maskiner erstattet trekkdyr, monokulturer erstattet vekstskifter, kunstgjødsel erstattet husdyrgjødsel og kjemiske remedier ble brukt for å rette opp feilene som oppsto i kjølvannet av det nye. På begynnelsen av 1900-tallet kom den første kunstgjødselen, syntetisk nitrogengjødsel, på markedet.SIR ALBERT Howard (1873-1947), en av de britiske økopionerene, var vitne til denne utviklingen. Han levde mesteparten av sitt yrkesaktive liv i India der han så den gode helsa hos innfødte i uforstyrrede samfunn, og hvordan dette hang sammen med måten de drev tradisjonelt jordbruk på. Særlig viktig var en sunn jord. Å opprettholde en sunn og fruktbar jord er på ingen måte utdatert, det er en inspirasjon også for dagens bønder.

Howards store oppdagelse var å finne sammenhengen mellom mykorrhiza (sopprot) og sunn plantevekst. I boka "An Agricultural Testament" (1940) skriver han om mykorrhiza, humus og livet i jorda, og hvor viktig dette er for sunn plantevekst. Han skriv
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Å dyrke sin egen mat skjerper bevisstheten om globale matssystemer og skaper solidaritet med småbønder, selvbergere og bybønder også i land langt borte. Dessuten er det matsuverenitet i praksis, skriver Kari Gåsvatn.
Ren Mat 15.06.2020
Det blåser en ny, varm vind gjennom landbrukets enger verden over. Den synger om karbonlagring og jordoppbygging. Og refrenget handler om det regenerative landbruket. Hva er det egentlig, og hvordan kan vi nynne med og benytte oss av dette i kjøkkenhagen?
Ren Mat 15.06.2020
Ikke forkultivert småplanter eller sådd ute enda? Det er fremdeles håp for en liten kjøkkenhage.
Ren Mat 15.06.2020
Foto Solhatt Økologisk Hagebruk På bildet Tidlig Grønn Sabel Bylandbruket hører hjemme i et bærekraftig matsystem. Lets grow it! ELISABETH FAGERLAND
Ren Mat 15.06.2020
Oppfølgeren til favorittkokeboka
Ren Mat 15.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt