AddToAny

Isabelle Ringnes brenner for mangfold

Når var du på date sist? - I går faktisk. Svaret kommer raskt og med et smil. - Hvem betalte? Latter. - Det gjorde ingen. Vi plantet et morelltre. - Når var du på ut-og-spise-date sist da? Mer latter. - Det er ikke så lenge siden.
Det var på kafé i Arendal. - Hvem betalte da? - Det gjorde jeg.

Foto: Sverre Chr. Jarild

PORTRETT: Det er tidlig på sommeren. Hovedstaden bader i sol, og gradestokken bikker godt over 25 grader. Vi er i en gammel murbygning rett ved Akershus festning. Her har militæret tidligere sørget for at Norge skulle være godt forsvart og klar for krig. For Isabelle Ringnes er det en annen kamp som står i sentrum. Det er med bakgrunn i hennes engasjement for likestilling vi spør om hennes datingliv.

I 2015 var hun med å etablere kampanjen «#Hun Spanderer» sammen med Marie Louise Sunde. De skrev også boken «Hvem spanderer?» i 2019. Hensikten var å sette søkelys på kjønnsstereotyper og ubevisst diskriminering. Ett av virkemidlene i kampanjen var å utfordre kjønnsstereotypiene. Konseptet var at mannen skulle ta praten om ubevisst diskriminering over en kaffe/øl og at hun skulle ta regningen.

- Vi diskriminerer ofte ubevisst basert på ulike stereotyper i samfunnet. Vi har blant annet jobbet, på bakgrunn av forskning, med å knuse en rekke myter rundt kvinner og hvorfor de ikke er like godt representert i lederstillinger. Det er ofte antatt at kvinner prioriterer hus og hjem, er mindre ambisiøse eller ikke er nok på. Forskningen peker derimot på andre strukturelle hindringer. Vi lener oss ofte på stereotypier i våre antakelser. Likestilling i hjemmet henger for eksempel sammen med likestilling på jobb. Det er fremdeles slik at kvinner oftere får hovedansvaret for hus og hjem. Vi vet at jo mer ansvar noen har utenfor jobb, desto mindre ansvar ønsker de på jobb. Det gjelder også for menn. Studier viser også at kvinner i lederstillinger oftere blir mindre likt enn menn i tilsvarende posisjoner, sier Ringnes.

Som barn ble hun ofte kalt guttejente, noe som provoserte henne.

- Jeg skjønte tidlig at jentete ble assosiert med noe svakt og dårlig og guttete med noe bra. Samtidig opplevde jeg, og opplever fremdeles, at jenter og gutter ofte blir oppfordret til ulike ting og oppmuntret i ulike retninger. Dette påvirker naturlig nok hvilke valg vi tar senere i livet. Selv utfordret hun guttene ved å gjengjelde komplimentet med å kalle dem jentegutter.

- Det ble ikke tatt godt imot. Det å være jente og feminin blir tidlig sett på som negativt. Det påvirker helt klart hvordan man utvikler seg og hvilke ambisjoner man setter for seg selv.

Likestillingsarbeidet må integreres i bedriftens DNA

Men tilbake til arbeidslivet. Hva tenker likestillingsaktivisten om kvotering?

- Kvotering er ofte misforstått. I Norge praktiseres sjeldent radikal kvotering, der dårligere egnede kandidater velges fremfor bedre. Her innebærer kvotering å velge den som er minst representert i bedriften når to kandidater er like kvalifiserte. Vi bør slutte å tro at noen har fått en jobb fordi de oppfyller en kvote. Samtidig er det verdt å huske at menn er blitt indirekte kvotert i mange år. Flere studier peker på at vi ubevisst foretrekker å ansette og forfremme menn når to kandidater er like.

TALL OG FORSKNING

Hvis vi ikke skal bruke antakelser og stereotypier i vårt møte med likestilling, hva skal vi da lene oss på? Beskjeden fra frøken Ringnes er klar.

- Forskning og tall!

Og forskning og tall får hun. I høst skal Senter for likestillingsforskning (CORE) legge frem resultatene fra et forskningsprosjekt på nettopp dette. Målet er å kartlegge tiltak som faktisk fungerer for å bedre kjønnsbalanse i arbeidslivet og spesielt i toppen.

- Til nå har bedriftenes likestillingstiltak i stor grad vært basert på antakelser. Man har gjerne endt opp med ting som mentorprogram for kvinner. Studier peker på at det ikke nødvendigvis er det mest effektive. Sponsorprogrammer kan være bedre, der én sponsor går mer aktivt inn og løfter ansatte frem i virksomheten. Da kan man bli mer synlig i nettverket og får ta del i ulike prosjekter. En mentor er ofte mer som en uformell sparringspartner.

TECH-JENTE

Før vi går videre i intervjuet kan det være greit med litt fakta om Isabelle Ringnes. Mange vet sikkert at hun er datter til forretningsmannen Christian Ringnes. Dagens Næringsliv anslo i 2019

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

- Vi vil kjempe med alle midler i årets tariffoppgjør for å få gjennomslag for økt kjøpekraft for våre medlemmer. Etter mange magre år med reallønnsnedgang, er det nå arbeidstakernes tur, sier forbundsleder Vigdis Mathisen.
Finansfokus 12.03.2024
«Menneskene har en superkraft. Vi klarer å stå i smerte og ubehag over tid». Det å stå i det og holde ut selv når det er motstand, var ett av hovedbudskapene da John Hammersmark, også kjent som kapteinen i Kompani Lauritzen (KL), holdt foredrag for en fullsatt kinosal i Stavanger. Han vil også at du skal gi deg selv en klapp på skulderen når du takler en utfordring.
Finansfokus 12.03.2024
Vi starter med å skru tiden tilbake til 1995. Televerket endrer navn til Telenor ASA og blir et globalt telekomselskap som etter hvert får en betydelig virksomhet i Asia.
Finansfokus 12.03.2024
If har totalrenovert hovedkontoret på Vækerø i Oslo med et helt bestemt mål: Å fremme samhandling mellom avdelingene. Ansatte forteller at det nå er blitt lettere å spørre hverandre.
Finansfokus 12.03.2024
Mastercard har investert syv milliarder dollar i nettsikkerhet og kunstig intelligens i kampen mot nettkriminalitet de siste årene.
Finansfokus 12.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt