AddToAny

Hvorfor spiser vi?

Hvorfor spiser vi?
For et merkelig spørsmål, tenker du kanskje, men bortsett fra at vi uten mat ville krepere har folk ulike beveggrunner for å sette i gang fordøyelsessystemet.
NOEN ER MER opptatt av mat enn andre. Jeg kjenner en mann som gjerne skulle tatt en håndfull piller hver dag så han slapp å tenke på hva han skulle spise. Det skjer, de som har spist og laget mat et langt liv blir lei av å vaske poteter, koke egg og rense fisk. Da er det viktig med variasjon og utfordringer! At noen av oss liker å spise er nettopp for å smake på de råvarene vi med omtanke har omdannet til gode retter på kjøkkenet.
Mange beholder en lyst og glede for matlaging ved å kunne høste og samle, handle og bearbeide maten. Jeg tror ikke matlagingen er lystbetonet dersom maten kommer ferdiglaget fra en pakke eller pose. Da spiser vi fordi vi må. Men mat er mer enn bare vomfyll, mat er kunst, form, smak, vitenskap, alkymi, et levebrød for mange og en utrolig god grunn til å kose seg. Poteter i forskjellige farger og størrelser og med ulike kvaliteter, et stykke kjøtt du må vurdere nøye før du bestemmer deg for hvilken behandling det skal få. Mat er en høne eller stor kylling som du uten anstrengelser, med forskjellig tilbehør, kan få flere middager utav. Mat er korn og mel, honning, egg og smør som du kan trylle frem tusen ulike retter av.

DET HEVDES hele tiden at å lage mat med gode råvarer er så dyrt at "vanlige folk" ikke har råd til det. Min påstand er at dette er en myte som baserer seg på en annen myte: At den norske forbrukeren kun er opptatt av pris. Jeg vil ikke si at vi ikke er opptatt av pris, hvem blir ikke blid av en god handel? Vissheten om at fryseren er fylt med frosne grønnsaker og noen poser med økologisk suppekjøtt til halv pris er en form for lykke det også. Enda gladere blir vi når vi skjønner at maten kommer fra en bonde eller leverandør som er opptatt av kvalitet på råvarene.
Jeg ser ikke vitsen med å lage en app som sparer oss for noen få kroner hvis vi må løpe rundt på jakt etter marginene, men jeg ser fordelene for en forbruker å laste ned Coops app som gir deg 20 prosent på økologiske merkevarer. Æ-appen til Rema 1000 tilbyr tilsvarende gode avtaler for oss forbrukere. Slike laster vi gjerne ned. At Forbrukerrådet skal være så opptatt av at vi kan spare noen få kroner mener vi er bortkastet tid og penger. Hva med en app som leder oss til kvalitet? Vi har en økoguide som vi gjerne skulle hatt noen millioner til å utvikle som en app. Men det har vi ikke, derfor gir vi dere det beste vi vet gjennom kanaler som renmat.no, Instagram eller Facebook som forhåpentlig inspirerer til noe mer enn bare pris.

MANGE BARN lurer på hvorfor de må spise når det ropes inn til middag. Bare unntaksvis er sulten så overhengende at de spiser hva det enn er som blir satt frem foran dem. Helst vil de plukke og velge, skyve bort det ene og få mer av det andre, og ta ketsjup på. Antagelig har de "gresset" for mye, som Andres Viestad kaller det, småspist utenfor måltidene, akkurat som vi voksne. Vi spiser overalt, når vi vil, mat er påtrengende nærværende i bearbeidet form. Det er ikke derfor vi skal spise, fordi vi hele tiden blir minnet på at vi "har lyst på noe". Heller må vi sørge for næringsrike måltider som gjør at energien holdes oppe til neste måltid.
Barna våre er de fremste eksemplene når vi spør oss selv om hvorfor vi skal spise. Det er ikke minst med tanke på dem vi bør legge omtanke i hva vi serverer. Et lite barn skal
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt