AddToAny

Hvorfor snakker vi ikke mer om vann når vi snakker om bærekraftig mat?

DET HAR GJENNOM hele vekstsesongen vært meldt om tørke i Spania. Kun mennesker og dyr får tilgang. Er det noe husdyr trenger mye av, er det vann. Ei ku drikker opp mot 100 liter om dagen.
Plantene på åkrene tørker.
I vår var temperaturen enkelte steder 15-20 grader over normalen for årstiden i Spania.
Avlingene på korn gis opp. Nøtteproduksjonen sliter. Oliven- og vingårdene blir rammet og produksjon av grønnsaker og ris rammes.
30 % av alle grønnsaker og frukt vi importerer i Norge er fra Spania.
Tørke rammer oss sjeldent i Norge. Joda, vi har sommeren 2018 godt i minne, men da syntes ironisk nok nordmenn det var deilig med hete. Bøndene i Norge hadde det ikke like gøy under disse sydentilstandene. Graset tåler en støyt om det har dype nok røtter. Det tåler som regel tørke, men avlingene ble lave. Det var kamp om de siste grasstråene og færre rundballer å se i landskapet.
Man brukte halm som nødfôr. Halm er det som blir igjen etter at man har tatt av kornet. Det er harde strå. Ingen kyr kaster seg over halm om de kan velge, de foretrekker saftig gras. Men sommeren 2018 var de nødt.
Mange dyr ble sendt til slakt fordi bonden ikke hadde nok fôr. Men de hadde vann å drikke!

I MAI I ÅR så det skummelt ut igjen, men regnet kom i løpet av sommeren, selv om mange bønder også i år får lavere avling.
Vi har likevel fått en forsmak p
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt