AddToAny

HVORDAN BEHANDLE hard hud under føttene og sprukne hæler?

HVORDAN BEHANDLE hard hud under føttene og sprukne hæler?
Har du hard hud, hud som sprekker under føttene, liktorn eller en vanskelig negl og lurt på hva du skal gjøre? Vi har spurt en fotterapeut.
Hard hud og hud som sprekker, liktorn og vanskelige negler: Føttene våre må tåle mye, men kanskje får de ikke den oppmerksomheten de fortjener?
- Hard hud får vi på grunn av trykk. Når huden får trykk, begynner huden selv å produsere mer hud som et forsvar. Noen ganger blir det for mye hud og det fører til problemer, sier Torild Tjensvold. Hun er fotterapeut fra Jørpeland i Rogaland.
Fotterapi er en helsefaglig behandling som utføres av autorisert helsepersonell. Årsaken til at folk oppsøker fotterapeuten eller blir henvist av lege, er mange:
- Det kan være hard hud under føttene, hud som sprekker, liktorner, fotvorter og ikke minst negleproblematikk: inngrodde, nedgrodde eller tjukke negler. Det er det mye av, sier Tjensvold.
Det er store individuelle forskjeller når det kommer til hard hud.
- Noen kan få for stort trykk på grunn av vekt. Men dette har også med knoklene sin utforming å gjøre. Kanskje har man knokler som er mye nedsunket som gir ekstra trykk mot huden der. Vi har forskjellige fasonger på foten, som igjen er avgjørende for hvilke plager som oppstår, sier hun.

Kan være arvelig
- Når må hard hud behandles?
- For noen er ikke plagene store. Kanskje har de litt hard hud, blir tørr og det kan flasse. Da er den beste behandlingen å kjøpe seg en god fotkrem med mye fuktighet. Smører man føttene sine én gang om dagen, er du nesten kvitt problemet med hard hud, forteller Tjensvold.
- Men andre får mye hard hud. Problemet med hard hud kan også være arvelig. Jeg har hatt pasienter med opp til én centimeter tykk hud på hælen, og mange opplever at den harde huden sprekker. Da er det greit å få dette behandlet, sier hun og forteller at fotterapeuten vil skjære bort den harde huden, og pusse det lett slik at det blir en glatt overflate.
- Kan den harde huden ha beskyttende effekt?
- Enkelte vil beholde den harde huden for de opplever det som beskyttende. Det viktigste er at det er greit for den som eier føttene. Vanligvis er ikke hard hud et stort problem, men det kan altså slå sprekker, bli irriterende og smertefullt.
Tjensvold forklarer at huden består av tre hudlag. I det ytterste laget, der den harde huden utvikler seg, er det ikke nerver og blodårer.
- Det er derfor vi kan bruke skalpell og skjære bort hard hud. Me
Gå til mediet

Flere saker fra Fotterapeuten

Vernepleierforbundet i Delta er et ganske nytt forbund, opprettet i april 2015. De var tidligere en del av det som den gang het Helsefagarbeiderne i Delta, men valgte å trekke seg ut for å spisse kompetansen. Dette har vært vellykket for begge forbundene.
Fotterapeuten 15.03.2024
Administrerende direktør i Delta, Gisle Salem, er glad for å ha Fotterapeutforbundet med på laget. Det gir en viktig helhet. Deltas medlemmer jobber per i dag i yrker som omfatter alt fra fødsel til død - og alt fra hodet til føtter.
Fotterapeuten 15.03.2024
Det er liten tvil om at det er bedre å være 100 000 enn 1 000 om man skal få gjennomslag for sine kampsaker. Derfor er det viktig for Fotterapeutforbundet å være med i Delta. Samtidig er det viktig for Delta å ha Fotterapeutforbundet som medlem. Det gir både bredde og styrke.
Fotterapeuten 15.03.2024
Med nær 15 000 medlemmer er Helsefagarbeiderforbundet den største yrkesorganisasjonen i Delta. Leder i forbundet, Jette Dyrnes, reiser mye rundt for å snakke med medlemmene. Da er hun også flink til å framsnakke viktigheten av fotterapeutenes rolle.
Fotterapeuten 15.03.2024
Leder av Helsesekretærforbundet, Gro Bengtson, har alltid elsket jobben sin. Hun ble leder for å kunne bidra med å jobbe for utvikling og anerkjennelse av yrket. Ikke minst står synliggjøring høyt på agendaen.
Fotterapeuten 15.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt