AddToAny

Hva har regjeringen gjort for kunsten og kulturen?

Det har ikke blitt full katastrofe for kulturlivet med en blå regjering. Men det ble neimen ikke full jubel heller, skriver Creo-leder Hans Ole Rian i dette tilbakeblikket på de siste seks åras kulturpolitikk.
Det er ikke til å legge skjul på at mange i kulturlivet var skeptiske til Erna Solberg og hennes statsråder da de tok over regjeringsmakten i 2013. Skepsisen kom særlig av at den rødgrønne regjeringen med sine kulturløft hadde nådd målet om at 1 prosent av statsbudsjettet skulle gå til kulturformål. I sitt siste budsjettforslag, det som ble lagt fram rett før de måtte gå av, var enprosenten i boks.

Nå har de blåblå, med noen grønne og gule tilskudd, regjert siden høsten 2013. Først som mindretallsregjering med støtte fra KrF og Venstre, og nå i det siste som flertallsregjering, med fire partier som skal samarbeide om politikk og penger.

Så hvordan har det gått? Ble det krise, eller har kulturen kommet greit ut av regjerings- og politikkskiftet?

Kulturlivet består

Vi har fremdeles orkestre, teatre, frie scenekunstgrupper, kulturskoler og kirkemusikk. Og vi har fremdeles fem forsvarsmusikkorps, selv om Forsvarsdepartementet gjør sitt ytterste for å legge dem ned. Så full katastrofe ble det ikke. Og noen forbedringer har vi sett, men gjerne da etter mye arbeid og lobbying fra kunstnerorganisasjonene.

Og hvordan har det gått med enprosenten? I statsbudsjettet for 2020 mangler det om lag 1,7 milliarder kroner for å komme tilbake til dette målet.

Noe positivt for 2020

For å begynne med noen positive ting i forslaget til statsbudsjett for neste år: Kunstnerstipendene er økt noe, både i størrelse og i antall, og Balansekunst er inne med en - for dem - fin sum. Så ser det ut til at Operaen i Kristiansund endelig får et bygg som kan brukes til opera, mens Talent Norge får noen millioner ekstra.

Det er også positivt for alle selvstendig næringsdrivende kunstnere at sykepengegraden for disse over noen år er økt fra 65 til 80 prosent. Det er en viktig endring

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

Ole Henrik Antonsen er låtskriver og produsent, og har vært tilknyttet studioene NewClear Sound og Waterfall. I tillegg er han redaktør i Musikkpraksis og lager podkasten «Bak spakene».
Musikkultur 26.05.2020
Har du spørsmål om kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere? I dag har Creo fått svar fra Arbeids- og sosialdepartementet på spørsmål de har stilt på vegne av medlemmene.
Musikkultur 26.05.2020
MIN MENING: Covid-19 har kledd av musikkbransjen lendekledet som dekket det lille vi trodde vi hadde igjen av integritet og stolthet, skriver Hans-Kristian Kjos Sørensen.
Musikkultur 25.05.2020
MIN MENING: Hele kunstlivet er en regnskog, der bittesmå og kjempestore aktører er uløselig sammenvevd. Du kan ikke legge hele Amazonas-elven i rør i noen måneder, og tro at det fortsatt vil finnes en regnskog der etterpå.
Musikkultur 22.05.2020
Regjeringen holder fast på ettårig støttegrunnlag i kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere. Det ble klart i går. Creo-leder Hans Ole Rian har allerede fått mange reaksjoner fra skuffede og sinte kunstnere.
Musikkultur 21.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt