AddToAny

Hva gjør økobønder istedenfor å sprøyte?

Hva gjør økobønder istedenfor å sprøyte?
Vi har spurt tre i åkeren som dyrker økologisk om hvordan de jobber proaktivt. Forebygging, valg av egnede sorter og å skape selvgående økosystemer med et rikt biologisk mangfold er fellesnevnere.
1. CAMILLA LESTER-WATVEDT FRA DELÅS GÅRD, SKJEBERG
Hvordan forebygger dere mot skadedyr og sykdom i produksjonen?
Vi satser først og fremst på stort mangfold og sterke planter i sunn og levende jord. Vi bygger hele tiden opp jorden, fordi kvaliteten og mikrolivet i jorden gir sunne, sterke planter. Det er her mye av immunforsvaret til planten bygges. Smaken og næringsinnholdet i maten også. Vi har mange forskjellige frukttrær, bær og andre flerårige vekster. Vi har for eksempel 25 ulike eplesorter. Denne variasjonen gjør at det alltid er noen trær som ikke blir utsatt for skadedyr. Vi har blomstereng så og si overalt, og bikuber på gården. Vi har flere kvisthauger mange steder som fungerer som insektshotell. Fuglekasser er bygget og hengt opp i hopetall. Fuglene koser seg med insekter og skadedyr, og vil foretrekke dette fremfor frukt og bær. Ugress velger vi å se på som nyttig. Det gir rikere jordliv og mangfold det også.
Beitedyr er også viktig hos oss. Vi har sau og høns på roterende beiter. Sau først, deretter hønene. Det er utrolig flott å se hvor viktig beitedyr kan være i en slik helhet. Beitinga binder karbon og stimulerer til mer vekst. Hønene spiser insekter, skadedyr og eventuelle parasitter etter sauen. Vi bruker ingen gjødsel utenfra. Vi tror nemlig at for kraftig gjødsling gjør planter lettere utsatt for sykdom og skadedyr. Litt som at de går på narkotika. Vi velger heller at ting tar litt lengre tid. Gjødsel som beitedyrene etterlater seg, frigjøres saktere og på en mer naturlig måte da dyrene tråkker og roter, samtidig som de b
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt