Ren Mat
07.09.2021
Vi har spurt tre i åkeren som dyrker økologisk om hvordan de jobber proaktivt. Forebygging, valg av egnede sorter og å skape selvgående økosystemer med et rikt biologisk mangfold er fellesnevnere.
1. CAMILLA LESTER-WATVEDT FRA DELÅS GÅRD, SKJEBERG
Hvordan forebygger dere mot skadedyr og sykdom i produksjonen?
Vi satser først og fremst på stort mangfold og sterke planter i sunn og levende jord. Vi bygger hele tiden opp jorden, fordi kvaliteten og mikrolivet i jorden gir sunne, sterke planter. Det er her mye av immunforsvaret til planten bygges. Smaken og næringsinnholdet i maten også. Vi har mange forskjellige frukttrær, bær og andre flerårige vekster. Vi har for eksempel 25 ulike eplesorter. Denne variasjonen gjør at det alltid er noen trær som ikke blir utsatt for skadedyr. Vi har blomstereng så og si overalt, og bikuber på gården. Vi har flere kvisthauger mange steder som fungerer som insektshotell. Fuglekasser er bygget og hengt opp i hopetall. Fuglene koser seg med insekter og skadedyr, og vil foretrekke dette fremfor frukt og bær. Ugress velger vi å se på som nyttig. Det gir rikere jordliv og mangfold det også.
Beitedyr er også viktig hos oss. Vi har sau og høns på roterende beiter. Sau først, deretter hønene. Det er utrolig flott å se hvor viktig beitedyr kan være i en slik helhet. Beitinga binder karbon og stimulerer til mer vekst. Hønene spiser insekter, skadedyr og eventuelle parasitter etter sauen. Vi bruker ingen gjødsel utenfra. Vi tror nemlig at for kraftig gjødsling gjør planter lettere utsatt for sykdom og skadedyr. Litt som at de går på narkotika. Vi velger heller at ting tar litt lengre tid. Gjødsel som beitedyrene etterlater seg, frigjøres saktere og på en mer naturlig måte da dyrene tråkker og roter, samtidig som de b
Gå til medietHvordan forebygger dere mot skadedyr og sykdom i produksjonen?
Vi satser først og fremst på stort mangfold og sterke planter i sunn og levende jord. Vi bygger hele tiden opp jorden, fordi kvaliteten og mikrolivet i jorden gir sunne, sterke planter. Det er her mye av immunforsvaret til planten bygges. Smaken og næringsinnholdet i maten også. Vi har mange forskjellige frukttrær, bær og andre flerårige vekster. Vi har for eksempel 25 ulike eplesorter. Denne variasjonen gjør at det alltid er noen trær som ikke blir utsatt for skadedyr. Vi har blomstereng så og si overalt, og bikuber på gården. Vi har flere kvisthauger mange steder som fungerer som insektshotell. Fuglekasser er bygget og hengt opp i hopetall. Fuglene koser seg med insekter og skadedyr, og vil foretrekke dette fremfor frukt og bær. Ugress velger vi å se på som nyttig. Det gir rikere jordliv og mangfold det også.
Beitedyr er også viktig hos oss. Vi har sau og høns på roterende beiter. Sau først, deretter hønene. Det er utrolig flott å se hvor viktig beitedyr kan være i en slik helhet. Beitinga binder karbon og stimulerer til mer vekst. Hønene spiser insekter, skadedyr og eventuelle parasitter etter sauen. Vi bruker ingen gjødsel utenfra. Vi tror nemlig at for kraftig gjødsling gjør planter lettere utsatt for sykdom og skadedyr. Litt som at de går på narkotika. Vi velger heller at ting tar litt lengre tid. Gjødsel som beitedyrene etterlater seg, frigjøres saktere og på en mer naturlig måte da dyrene tråkker og roter, samtidig som de b