Ren Mat
28.06.2018
Ingen spiser mer potet enn Ola og Kari Nordmann. Men hvordan nå fram til dem med selveste superpoteten?
VI STÅR på et høydedrag, med god utsikt over Randsfjorden mot vest. Det er lett å forestille seg at dette var et etablert landbruksområde i flere hundre år før Halvdan Svarte i royal bakrus forsøkte å krysse innsjøen på altfor tynn is. Vestre Aschim gård ligger i en klynge med de andre Aschimgårdene, og om ikke Kristin og Johan Swärd selv titulerer seg som småkongelige, omtales de i økomat-kretser med betydelig ærbødighet. Uten Johan og Kristin hadde neppe svedjerug og dala landhvete vært i hverdagsvokabularet til vanlige matinteresserte i Norge.
Ekteparet Swärd er nemlig blant dem som i stedet for å snakke om det, gjør det. Gjennom vitebegjær og en monumental mengde manuelt arbeid har de konsentrert seg om å produsere og oppformere kulturplanter, det være seg grønnsaker, korn og poteter. De er kulturbærere i ordets egentlige forstand.
OVER KJØKKENBORDET går samtalene om matproduksjon, økologi og bondeliv. På svensk. - Jag är från Nord-Sverige, forteller Johan, og uttrykker glede over at gjesten legger Västerbottenost på det hjemmebakte brødet. - Jeg vokste opp rett ved meieriet som yster Vä
Gå til medietEkteparet Swärd er nemlig blant dem som i stedet for å snakke om det, gjør det. Gjennom vitebegjær og en monumental mengde manuelt arbeid har de konsentrert seg om å produsere og oppformere kulturplanter, det være seg grønnsaker, korn og poteter. De er kulturbærere i ordets egentlige forstand.
OVER KJØKKENBORDET går samtalene om matproduksjon, økologi og bondeliv. På svensk. - Jag är från Nord-Sverige, forteller Johan, og uttrykker glede over at gjesten legger Västerbottenost på det hjemmebakte brødet. - Jeg vokste opp rett ved meieriet som yster Vä