AddToAny

Halve folket i arbeid

Halve folket i arbeid
3/2016 s. (3-3) Redaksjonelt vurdert Selv om sysselsettingsgraden i Norge er høy, er beskrivelsen i det gamle slagordet Hele folket i arbeid i dag i rauseste laget.
Temmelig nøyaktig 50 prosent av den norske befolkningen, 2,65 millioner mennesker, er for tiden i arbeid.

For tiden handler imidlertid mye av den offentlige debatten om at det er for få jobber. Ledigheten øker for første gang på lenge, som en direkte konsekvens av lav oljepris, og vi bekymrer oss over hva vi skal gjøre når oljeprisen ikke bare er lav, men at oljen tar slutt. Samtidig er den teknologiske utviklingen kommet så langt at robotene snart overtar mange arbeidsoppgaver. Er det i det hele tatt jobb igjen til noen av oss, eller vil også beskrivelsen halve folket i arbeid være å overdrive i fremtiden?

Nylig la Produktivitetskommisjonen frem sin andre og siste rapport. Kommisjonens mål var å se på hva som kan øke produktiviteten i Norge fremover. Mens Norge lå godt an, og økte produktiviteten mer enn mange sammenliknbare land frem til 2005, er trendveksten nå den laveste noensinne.

Kommisjonen slår fast at vi i fremtiden vil stå overfor et arbeidsmarked med mange store forandringer. Men samtidig understreker kommisjonen at den viktigste drivkraften for økt verdiskaping på lang sikt er økt arbeidskraftsproduktivitet. En god illustrasjon på hvorfor det er slik er beregningene av Norges nasjonalformue, som viser at verdien av arbeidet norske arbeidstakerne utfører utgjør om lag fire femdeler av den samlede nasjonalformuen.

Det er altså mye å hente på å forberede både samfunn og enkeltmennesker på behovene og dynamikken i fremtidens arbeidsliv. Som økonomer befinner vi oss i en del av arbeidsmarkedet som har hatt det godt: Vår utdanningsgruppe har den høyeste forventede livsløpsinntekten, og ledigheten blant økonomer med mastergrad har vært lav over svært lang tid.

Men digitalisering og robotisering påvirker også vårt habitat. Bransjen selv spår for eksempel at mange av de tradisjonelle revisoroppgavene om noen år vil utføres av maskiner og ikke mennesker. Hva skal alle de som har vært i denne bransjen, med høy utdanning og solid kompetanse, gjøre i fremtiden?

Et av de områdene der Produktivitetskommisjonen mener Norge leverer for dårlig er det faktum at vi skårer lavt på de fleste indikatorer som måler kommersialisering. I den nasjonale dugnaden vi står foran, der ny teknologi skal legge grunnlag for nye forretningsområder, burde vi som økonomer ta et særskilt ansvar for å forbedre kommersialiseringsskåren. Dette kan vi - her kan vi gjøre en forskjell.

Forfatter: Charlotte Hartvigsen Lem

Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Vi har alle vært der. August og studiestart. Spenningen, usikkerheten, bekymringen og gjensynsgleden.
Magma 22.09.2020
Skal du til topps i jobben, kreves det lidenskap, motivasjon og et positivt tankesett. Det viser fersk forskning fra NTNU.
Magma 22.09.2020
Sammendrag Denne artikkelen studerer et globalt økonomisk nettverk bestående av multinasjonale selskaper og på hvilken måte nettverket nedfelles i nordområdene.
Magma 22.09.2020
Prioriterte innsatsområder: • internasjonalt samarbeid • næringsutvikling • kunnskap • infrastruktur • miljøvern, sikkerhet og beredskap Miljøvern, sikkerhet og beredskap
Magma 22.09.2020
Ane Mengshoel liker best å dykke når hun er omgitt av tak og vegger. Naturopplevelsene både under vann og på land er helt unike, sier en av Norges ivrigste grottedykkere.
Magma 22.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt