Kjøkkenskriveren
04.09.2018
Saftig, skinnende, sprø og aromatisk. Det er ikke rart at selve juvelen i fruktkurven har sin egen dag: Den Norske Epledagen. Så ta utfordringen, alle kokker; Frist med epler på menyen 25. september.
Den Norske Epledagen ble innført 17. oktober 1990. Nå fremskyndes feiringen til siste tirsdag i september for bedre å treffe toppen av den norske eplehøsten. - Det spås en fin eplehøst. Og dagen er en fin anledning for kokker å løfte fram og hedre den fantastiske frukten, sier Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
MODNES LANGSOMT
Eplet er den nest mest populære frukten i Norge, bare slått av bananen. Likevel er eplet den frukten de fleste nevner først når de blir spurt hvilke frukt de liker best. Men et eple er ikke lenger bare et eple - det finnes flere tusen eplesorter i verden. Av norske sorter er Aroma den mest populære sorten i Norge med ca. 30 prosent av markedet. En god nummer to er Rød Gravenstein, som vi kjenner tilbake helt til 1790. Andre populære sorter er Summerred, Discovery, Åkerø og Julyred, for å nevne noen. Norske epler modnes langsomt gjennom sommeren med kjølige netter og lyse dager. Vi har derfor eplesorter med tynt skall, søte og delvis syrlige i smak og sprø i konsistensen.
FUN FACS OM EPLER EPLE-SKATT
I år 1273 bestemte kirken seg for å skattlegge epleproduksjonen ved å innføre den såkalte «tiendebestemmelsen». De geistlige hadde skjønt at det kunne bli penger av epledyrking, og vedtok derfor at en tiendedel av fruktverdien skulle gå til kirken.
EPLESLANG
I eldre Frostatingslov (1100-1200) het det at straffen for å stjele annen manns eple var å erstatte v
Gå til medietMODNES LANGSOMT
Eplet er den nest mest populære frukten i Norge, bare slått av bananen. Likevel er eplet den frukten de fleste nevner først når de blir spurt hvilke frukt de liker best. Men et eple er ikke lenger bare et eple - det finnes flere tusen eplesorter i verden. Av norske sorter er Aroma den mest populære sorten i Norge med ca. 30 prosent av markedet. En god nummer to er Rød Gravenstein, som vi kjenner tilbake helt til 1790. Andre populære sorter er Summerred, Discovery, Åkerø og Julyred, for å nevne noen. Norske epler modnes langsomt gjennom sommeren med kjølige netter og lyse dager. Vi har derfor eplesorter med tynt skall, søte og delvis syrlige i smak og sprø i konsistensen.
FUN FACS OM EPLER EPLE-SKATT
I år 1273 bestemte kirken seg for å skattlegge epleproduksjonen ved å innføre den såkalte «tiendebestemmelsen». De geistlige hadde skjønt at det kunne bli penger av epledyrking, og vedtok derfor at en tiendedel av fruktverdien skulle gå til kirken.
EPLESLANG
I eldre Frostatingslov (1100-1200) het det at straffen for å stjele annen manns eple var å erstatte v


































































































