AddToAny

Håp og tro i sosialt arbeid

Håp og tro i sosialt arbeid
HÅP OG SOSIALT ARBEID er tittelen på den første artikkelen i denne utgaven. Marianne Arvanitidis og Bennedichte Rappana Olsen skriver «Mangel på håp representerer et mørke det er vanskelig å holde ut».
De diskuterer hvordan forståelse av håp og betydningen av å bevare håpet kan være avgjørende for å skape endring.

Inger Marie Lids artikkel om Capabilites approach handler ikke eksplisitt om håp, men om hvilke «muligheter den enkelte skal ha tilgang til å realisere for å kunne leve i samsvar med menneskers verdighet.» Med utgangspunkt i Martha Nussbaums politiske teori om rettferdighet utforsker forfatteren hvordan denne teorien kan brukes for å støtte opp om rettferdighet og likeverd i profesjonell praksis, spesielt for mennesker med kognitive funksjonsnedsettelser.

Skal vi si mennesker med kognitive funksjonsnedsettelser eller mennesker med utviklingshemming? I en debattartikkel drøfter Karl Elling Ellingsen hvordan kategorier og begreper reflekterer vår forståelse av et fenomen, og hvordan språk kan virke nedvurderende eller åpne opp for ulike fasetter og muligheter.

VERNEPLEIERYRKET ER TEMA for to artikler. Oddvar Hollup, Fred Tore Henriksen og Carl C. Bachke er interesserte i inngangen til yrket. De konkluderer med at det er mangfoldige grunner til at menn velger å bli vernepleiere: tradisjoner, kjennskap til yrket via familie og venner, eller gode arbeidsmuligheter etter omskolering.

Utforming av yrkesrollen som vernepleie i tverrfaglig helse- og sosialtjeneste er tema for artikkelen til Anne Katrine Folkman, Sidsel Sverdrup og Bodil Tveit. De viser hvordan forhandlinger mellom ulike yrkesroller i distriktspsykiatriske sentre foregår, og mener kombinasjonen av helse- og sosialkompetanse gir vernepleiere en nøkkelrolle i tverrfaglig samarbeid.

Barnevernet har vært i hardt vær i det siste. Hvilke kunnskaper ligger til grunn for barnevernets beslutninger? Kåre Heggen og Silje Louise Dahl skriver at barnevernsarbeidere selv mener at kunnskaper fra utdanning og forskning inngår, men at erfaringsbasert kunnskap fra egne tjenester har mye å si. Maler og evidensbasert kunnskap spiller en økende rolle, men kan ikke erstatte skjønn og faglige vurderinger.

Hvordan kan denne erfarin

Les mer

Flere saker fra Fontene forskning

Temaet for denne artikkelen er enslige mindreåriges overgang til voksenlivet. Artikkelen bygger på kvalitative intervjuer med 39 enslige mindreårige.
Fontene forskning 16.09.2020
Siri Søftestad er sosionom med PhD.
Fontene forskning 11.06.2020
Innvandrerforeldres frykt skyldes ikke bare barnevernet selv. Den springer ut av deres oppfatning av hele velferdsstaten og det norske synet på barn og barndom, mener forsker Memory Jayne Tembo.
Fontene forskning 11.06.2020
Våren 2020 har vi alle erfart en mye mer digital hverdag enn vanlig. Hvordan påvirker den oss alle, og hvordan oppleves den for ulike grupper i samfunnet?
Fontene forskning 11.06.2020
I artikkelen belyser jeg hvilke erfaringer mødre med migrasjonsbakgrunn har med å samarbeide med barnehager, skoler, SFO og organiserte fritidsaktiviteter, som i økende grad kommuniserer digitalt. Jeg har utført kvalitative intervjuer med seksten mødre. Mødrene opplever at de bruker mye tid på nett for å følge opp barnas utdanning og aktiviteter.
Fontene forskning 11.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt