AddToAny

Håp og tro i sosialt arbeid

Håp og tro i sosialt arbeid
HÅP OG SOSIALT ARBEID er tittelen på den første artikkelen i denne utgaven. Marianne Arvanitidis og Bennedichte Rappana Olsen skriver «Mangel på håp representerer et mørke det er vanskelig å holde ut».
De diskuterer hvordan forståelse av håp og betydningen av å bevare håpet kan være avgjørende for å skape endring.

Inger Marie Lids artikkel om Capabilites approach handler ikke eksplisitt om håp, men om hvilke «muligheter den enkelte skal ha tilgang til å realisere for å kunne leve i samsvar med menneskers verdighet.» Med utgangspunkt i Martha Nussbaums politiske teori om rettferdighet utforsker forfatteren hvordan denne teorien kan brukes for å støtte opp om rettferdighet og likeverd i profesjonell praksis, spesielt for mennesker med kognitive funksjonsnedsettelser.

Skal vi si mennesker med kognitive funksjonsnedsettelser eller mennesker med utviklingshemming? I en debattartikkel drøfter Karl Elling Ellingsen hvordan kategorier og begreper reflekterer vår forståelse av et fenomen, og hvordan språk kan virke nedvurderende eller åpne opp for ulike fasetter og muligheter.

VERNEPLEIERYRKET ER TEMA for to artikler. Oddvar Hollup, Fred Tore Henriksen og Carl C. Bachke er interesserte i inngangen til yrket. De konkluderer med at det er mangfoldige grunner til at menn velger å bli vernepleiere: tradisjoner, kjennskap til yrket via familie og venner, eller gode arbeidsmuligheter etter omskolering.

Utforming av yrkesrollen som vernepleie i tverrfaglig helse- og sosialtjeneste er tema for artikkelen til Anne Katrine Folkman, Sidsel Sverdrup og Bodil Tveit. De viser hvordan forhandlinger mellom ulike yrkesroller i distriktspsykiatriske sentre foregår, og mener kombinasjonen av helse- og sosialkompetanse gir vernepleiere en nøkkelrolle i tverrfaglig samarbeid.

Barnevernet har vært i hardt vær i det siste. Hvilke kunnskaper ligger til grunn for barnevernets beslutninger? Kåre Heggen og Silje Louise Dahl skriver at barnevernsarbeidere selv mener at kunnskaper fra utdanning og forskning inngår, men at erfaringsbasert kunnskap fra egne tjenester har mye å si. Maler og evidensbasert kunnskap spiller en økende rolle, men kan ikke erstatte skjønn og faglige vurderinger.

Hvordan kan denne erfarin

Les mer

Flere saker fra Fontene forskning

Å jobbe med barnevern utsetter fagfolkene for stor følelsesmessig slitasje. Slitne medarbeidere sier opp, og så blir de andre enda mer slitne. Barnevernstjenesten må sørge for at de ansatte blir.
Fontene forskning 07.02.2020
I denne artikkelen er kjønnslikestilling som verdi og væremåte utgangspunkt for en diskusjon om sosialt arbeid som viktig instans i realiseringen av et inkluderende samfunn. Vi analyserer arbeid med minoritetsetniske menn.
Fontene forskning 07.02.2020
Har fedrenes psykiske vansker i barns første leveår noen betydning for barnas psykososiale utvikling? En litteraturgjennomgang
Fontene forskning 06.02.2020
Radikalisering er en risikosone som barnevernet bør være opptatt av.
Fontene forskning 06.02.2020
Om barns deltakelse og valg av organiserte fritidsaktiviteter når familiens økonomi er svak
Fontene forskning 05.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt