AddToAny

- Grådige, norske bankledere

- Norske bankledere med Kjerstin Braathen i DNB i spissen skryter av store renteinntekter og svært gode marginer. Det er umusikalsk når mange låntakere, og spesielt unge, sliter med å få endene til å møtes.
Nå bør Finansforbundet sette søkelyset på grådigheten til norske bankledere.

SANDEFJORD: Erik Andersen Gunnestad har solid bakgrunn for egne meninger. I 43 år har han vært ansatt i bank, de fleste av dem i Kreditkassen, nå Nordea. I nærmere 40 år har vært lokal og sentral tillitsvalgt. Han har vært de ansattes representant i lokal sparebank og i avdelingsstyret i daværende Kreditkassen. I en periode var han også de ansattes representant i Representantskapet i Nordea Bank Norge. Siden 2018 har han vært pensjonist, men engasjementet er like sterkt blant annet som styremedlem i Nordeas pensjonistforening i Vestfold, Buskerud og Telemark.

NEGATIV UTVIKLING

Gjennom et langt yrkesliv i bank har Gunnestad registrert en utvikling han ikke liker i bankene. Satt litt på spissen så handler moderne bankdrift i dag om å skaffe mest mulig avkastning til aksjonæren hvert kvartal. Hensynet til de ansatte og kundene kommer i annen rekke. Og aksjonærene blir aldri fornøyde.

- Da jeg startet i bank i 1976 var det selvsagt andre tider og det er naturlig at det skjer en utvikling over så mange år. Dessverre mener jeg at store deler av denne utviklingen ikke er sunn. Mens bankene tidligere hadde et stort samfunnsansvar, så ser vi de siste årene at bankene har endret karakter til å bli en industri der mye handler om å levere best mulige resultater på kort sikt. Noen kaller dette for kvartalstyranniet.

Jeg etterlyser et større magemål og mindre griskhet hos mange bankledere.

Erik A. Gunnestad

- Men er ikke bankenes gode resultater viktig for å sikre og skape nye arbeidsplasser?

- Jeg er selvsagt ikke imot at bankene tjener penger. Det er viktig for arbeidsplassene og for soliditeten. Ingen ønsker en ny bankkrise med all den elendigheten det medfører. Men jeg etterlyser et større magemål og mindre griskhet hos mange bankledere og i næringslivet for øvrig. Spesielt er dette viktig i den dyrtiden vi lever i nå. Da bør banklederne og styrene ta et større samfunnsansvar ved å kutte i marginene, slik at den økonomiske hverdagen blir enklere for folk flest og ikke minst unge med høy gjeld, understreker Gunnest

Les mer

Flere saker fra Finansfokus

- Vi vil kjempe med alle midler i årets tariffoppgjør for å få gjennomslag for økt kjøpekraft for våre medlemmer. Etter mange magre år med reallønnsnedgang, er det nå arbeidstakernes tur, sier forbundsleder Vigdis Mathisen.
Finansfokus 12.03.2024
«Menneskene har en superkraft. Vi klarer å stå i smerte og ubehag over tid». Det å stå i det og holde ut selv når det er motstand, var ett av hovedbudskapene da John Hammersmark, også kjent som kapteinen i Kompani Lauritzen (KL), holdt foredrag for en fullsatt kinosal i Stavanger. Han vil også at du skal gi deg selv en klapp på skulderen når du takler en utfordring.
Finansfokus 12.03.2024
Vi starter med å skru tiden tilbake til 1995. Televerket endrer navn til Telenor ASA og blir et globalt telekomselskap som etter hvert får en betydelig virksomhet i Asia.
Finansfokus 12.03.2024
If har totalrenovert hovedkontoret på Vækerø i Oslo med et helt bestemt mål: Å fremme samhandling mellom avdelingene. Ansatte forteller at det nå er blitt lettere å spørre hverandre.
Finansfokus 12.03.2024
Mastercard har investert syv milliarder dollar i nettsikkerhet og kunstig intelligens i kampen mot nettkriminalitet de siste årene.
Finansfokus 12.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt