AddToAny

G20 med vaksineløfte: - Et lite skritt, men langt på nær nok

G20 med vaksineløfte: - Et lite skritt, men langt på nær nok
G20-landene lovet nylig å arbeide for at alle land får tilgang til covid-19vaksiner.
- Men dette er på langt nær nok for å sikre at de mest trengende i alle land får den samme og samtidig tilgang til virksomme Covid-19-tester, vaksiner og behandlingsformer, mener tre forskere i medisinsk etikk ved UiO.

Det var sist søndag de tre forskerne Jan Helge Solbakk, Rose Bernabe og Shereen Fox fra Senter for medisinsk etikk på UiO i en kronikk i Uniforum kom med hard kritikk av den norske regjeringens holdning til å sikre at alle land får tilgang til vaksiner mot koronaviruset.

De viste til at regjeringen hadde sagt nei til et forslag fra Sør-Afrika, India, Kenya og Ezwatini om å gi et midlertidig unntak fra alle patentbestemmelsene i TRIPS-avtalen. Det er en internasjonal avtale av 1994 om handelsrelaterte sider av immaterialretten, som blant annet regulerer patentrettigheter og forretningshemmeligheter.

Etter deres mening ville et slikt unntak gi alle landene i verden tilgang til alle framtidige vaksiner og andre behandlingsformer mot koronaviruset Covid-19. Samtidig rettet de kritikk for utviklingsminister Dag-Inge Ulstein og påtroppende ambassadør for global helse, John-Arne Røttingen for å ha forsvart regjeringens holdning i en debatt i Dagsnytt 18 med en representant for Leger uten grenser.

- Viktig signal

I helgen kom det digitale G-20-møtet i Saudi-Arabia med en uttalelse som går et stykke på vei i retning mot å sikre at alle land får tilg

Les mer

Flere saker fra Uniforum

Som fagperson og medmenneske var Frøydis Hertzberg en sjelden kombinasjon av klokskap, generøsitet, kritikk, kreativitet og stringens, skriver fire av Frøydis Hertzbergs kolleger på UiO og NTNU i denne nekrologen.
Uniforum 22.01.2021
Forskningsrådet har ikke mottatt beskjed fra andre universiteter enn UiO om at de vurderer å trekke seg.
Uniforum 21.01.2021
Uenigheten mellom Morten Dæhlen og Finn-Eirik Johansen var ingen personlig konflikt, men handlet om faglig og strategisk uenighet, vurderer UiO.
Uniforum 21.01.2021
Rundt halvparten av postdoktorer har en vitenskapelig stilling ved forsknings- og høyere utdanningsinstitusjoner eller i helseforetak i Norge fem år etter endt postdoktorperiode.
Uniforum 21.01.2021
For første gong i historia har UiO no fått ein eigen humaniorastrategi. - Målet er at UiO skal vera leiande på humaniora både i Noreg og i Norden og bidra til å løysa dei viktigaste samfunnsutfordringane, seier HF-dekan Frode Helland.
Uniforum 21.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt