AddToAny

FUSJON GA ORGANISASJONSSUKSESS

Fusjonen mellom HTF og SIF er en svensk fagforeningssuksess. Med en tydelig stemme og satsing på verving har Unionen fått en sterk posisjon som Sveriges største fagforbund.
STOCKHOLM: Tjänstemannaförbundet HTF og SIF (Svenska industritjänsemannaförbundet) var to tradisjonsrike svenske fagforeninger. HTF organiserte ansatte i handelen, mens SIF organiserte ansatte i industrien. Felles var at begge organiserte det svenskene kaller tjänstemenn - det vil si kontoransatte i sine bransjer.
Men etter hvert som arbeidslivet og forretningslivet endret seg, så de at grensedragningene mellom industri og handel ble stadig mer utydelige. De havnet i diskusjoner om hvem som skulle organisere hvem, og det ble situasjoner der man konkurrerte om de samme medlemmene. Det ble tariffavtale mot tariffavtale.
- Forbundene pratet med hverandre for å finne ut hvordan vi skulle håndtere denne utfordringen. For det var ikke bra hvis vi skulle bruke mange ressurser på å konkurrere med hverandre, sier Leif Nicklagård, forbundssekretær i Unionen. Løsningen ble en sammenslåing. Vedtakene ble fattet i 2007 og i januar 2008 var den sameslåtte fagforeningen Unionen et faktum.
JOBBET MED KULTURFORSKJELLER
Det var to organisasjoner med aner tilbake til trettitallet som ble slått sammen. Da sitter det mye kultur i veggene.
- Vi jobbet mye med kulturene før sammenslåingen. Vi var nøye med å si at vi ikke bare skal bygge noe nytt, vi skulle ta vare på det som var bra også. Derfor innførte vi et tredelsprinspipp, der en tredel skull
Gå til mediet

Flere saker fra Finansfokus

- Vi kan ikke sitte rolig og vente på hva som skal skje videre. Vi må peke ut en retning for hvor vi skal, ha evne til å sluttføre og snu hvis vi går feil vei, sier Dag Arne Kristensen.
Finansfokus 11.11.2019
Tor Ulsten i Sparebanken Sogn og Fjordane vil digitalisere e gne notater. I dag ligger noen notater på mobil en, noe n på PC og noe n i notatblokk en.
Finansfokus 08.11.2019
- Jeg synes at verving er en utfordring. Det holder ikke at vi står på stand en gang i året og tror at jobben er gjort, sier Christi na Straub, nestleder i Finansforbundet i SpareBank 1 SMN.
Finansfokus 07.11.2019
Finansforbundets styre foreslår at Finansfokus ikke lenger skal redigeres etter R edaktørplakaten, men skal bli et talerør for forbundsledelsen.
Finansfokus 06.11.2019
- Finansforbundet er et rikt forbund. Derfor må vi sette av mye mer penger til å bygge opp kompetansen til medlemmene. Samtidig er det viktig at dette skjer i samarbeid med arbeidsgiverne, sier Jan Flaskerud og Linn Cecilie Haslestad.
Finansfokus 04.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt