Norsk Landbruk
30.01.2020
For bare ti år siden var Fusarium-sopper et stort problem i norske kornavlinger. Noen viktige grep, og hell med været, har resultert i svært lave konsentrasjoner av mykotoksinet DON de siste årene.
Deoksynivalenol (DON) er et mykotoksin som dannes av sopparter innen Fusarium-slekta, forklarer Ingerd Skow Hofgaard, som er forsker innen kornsykdommer ved NIBIO.
Fusarium-sopper kan infisere korn, og i Norge er det særlig havre som enkelte år har vært særlig utsatt.
- Mellom 2007 og 2012 ble det observert til dels høye nivåer av Fusarium i norskprodusert korn. Siden den gang er det gjennomført mange prosjekter, som har hatt mål om å identifisere hvilke værforhold som gir oppblomstring av denne soppsykdommen, hvilke kornarter som er mottakelige eller resistente, og hvilke dyrkingstiltak som kan redusere risikoen for utvikling av sykdommen, sier hun.
V�