AddToAny

Kan g jødsling gi småplantene en lettere start?

Den første tiden etter planting kan være tøff for gran- og furuplanter. De må konkurrere hardt om vann og næring på flata, og er utsatt for skader. Vi testet om gjødsling gitt ved planting kan gi «starthjelp» i denne vanskelige fasen.
GJØDSLING KAN ØKE VITALITET OG VEKST i eldre skog. Men kan det også være nyttig å gi småplantene en dose gjødsel ved plantingen, slik at de styrker seg i konkurransen mot ugras og gransnutebiller? Svaret fra tidligere undersøkelser på 1950 - og 60-tallet var et stort «tja». Et av problemene var blant annet at tilsetting av kunstgjødsel kunne føre til skader (sviing) på røttene, og generelt var effektene små og uforutsigbare.

NYE GJØDSELTYPER
I dag markedsføres imidlertid nye typer gjødslingsmidler, som lover langsom avgivelse av næringsstoffer og en positiv virkning på plantene. Et av disse midlene er basert på arginin, en aminosyre som finnes naturlig i planter og som er en organisk kilde til nitrogen. Dersom startgjødsling gir småplantene raskere etablering og vekst, kunne det potensielt erstatte et tiltak som markberedning. Markberedning øker etablering og vekst og hjelper mot gransnutebiller, men er ikke mulig å få til over alt, og heller ikke ønsket alle steder.

BÅDE GRAN- OG FURUPLANTER UNDERSØKT
Vi testet startgjødsling med middelet arGrow, som inneholder arginin, på gran- og furuplanter i to felt på middels bonitet
Gå til mediet

Flere saker fra SKOG

Helt siden antikkens Hellas har folk brukt såkalte «ønskekvister» for å finne vann, mineraler og å spå om fremtiden. Møt Svein. Han er kvistgjenger.
SKOG 30.04.2024
Det er en overdrivelse å si at gråor, Alnus incana, er et majestetisk tre. Men opp igjennom tidene har det likevel betydd mye, både rød farge, lett fottøy og ikke minst som kalender.
SKOG 30.04.2024
Utpå Nøtterøy finnes en rekke problemer ved at allmenheten faktisk går på tur. Dette irriterer villaeiere som finner på ulike ting for å ha strandsonen for seg selv.
SKOG 30.04.2024
For mange granplanter dør før de får etablert seg på hogstfeltet. Nå er det bevilget 20 millioner kroner til et fem og et halvt års prosjekt som skal kontrollere både plantenes vei fra skogplanteskolene til hogstfeltene og foryngelsesresultatet på flere hundre plantefelt.
SKOG 30.04.2024
- Det er påvist mellom 72 og 78 ulver i Norge så langt i år, hvor av omtrent halvparten er helnorske ulver. Ulvene i Norge og Sverige registreres hver vinter i perioden fra 1. oktober til 31.
SKOG 30.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt