AddToAny

Frukt- & bærekraft

Glassepler, surkirsebær og sviskeplommer, gule bringebær og stikkelsbær. Det er et lokalt utvalg av gamle sorter som inngår i den nye fruktog bærsamlingen i Ringve botaniske hage i Trondheim.
I FLERE HUNDRE ÅR har lystgårdene på Lade ligget som perler på en snor i kystlandskapet langs Trondheimsfjorden. Med fjorden som bakteppe kunne man se Lade, Ringve og Devle gård ligge på rekke med store gårds- og hageanlegg rundt. Byen har for lengst innhentet det gamle hagebrukslandskapet, men gårdshus med mindre grøntområder står fortsatt igjen. På området rundt Ringve gård ligger Ringve botaniske hage, som er en del av NTNU.
Høsten 2023 åpner en ny del av samlingen til Gamlehagen. Her skal et lite, representativt utvalg av frukt og bær fra Trøndelag bevares for ettertiden.
Vibekke Vange er botaniker og daglig leder ved Ringve botaniske hage.
- Den botaniske hagen representerer bærekraft og biologisk mangfold, sier hun.
- Dette er underliggende for alt vi driver med. Med bærekraft og biologisk mangfold som bakteppe er det viktig at også mat- og nyttevekster får sin plass i botaniske hagers samlinger.

GAMLEHAGEN HAR TIL NÅ bestått av gamle stauder og nytteplanter samlet inn fra Midt-Norge. Når frukt og bær skal med i samlingen er det et variert, lite utvalg som får komme med: To ulike surkirsebær, tre ulike sorter plommer, to ulike sorter rips og solbær, rosa, grønne og gule stikkelsbær, og gule bringebær. Av epler har de seks-sju forskjellige sorter.
Sammen med gartner Patrick Nilsen har hun jobbet med å lete etter gamle sorter frukt og bær. De har lett, spurt og gravd seg frem til et knippe utvalgte trær og busker, som nå får representere den trønderske hagebrukshistorien.
- Kunnskap om dyrking av frukt og bær er noe litt annet enn det botaniske hager tradisjonelt har jobbet med, sier Vibekke.
Det var flere tilfeldigheter som førte til at dette prosjektet ble startet sommeren 2019. Kunnskap om og funnet av frukttrær og bærbusker
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt