Ren Mat
14.03.2016
Belgfrukter er smarte og små, og "grønne" som få. De er en viktig del av klimaløsningen og spiller en nøkkelrolle for matsikkerheten i verden. Så viktige er de at FN har utnevnt 2016 til belgfruktens år med det passende slagordet "The Future of Food".
BASERT PÅ definisjonen av FNs mat- og jordbruksorganisasjon (FAO) er begrepet "belgfrukt" knyttet til planter i erteblomstfamilien som høstes kun for de tørre frøene. 11 slektninger er inkludert i familien. De dyrkes over hele verden og har alltid utgjort en viktig del av den globale matkurven. I Norge er belgvekster omtalt i Magnus Lagabøtes lover fra 1274 der det i klartekst står at det er forbudt å stjele fra andres bønne- og ertebed. I dag dyrkes det mest erter i Norge, fulgt av åkerbønner som brukes til dyrefôr. Ertene har i stadig økende mengde og varianter fått selskap i butikkene av linser, kikerter og bønner som stort sett importeres fra land utenfor EU. Sytti prosent av den globale produksjonen kommer fra utviklingsland. India produserer omtrent en fjerdedel av verdens belgfrukter, samtidig som de er en av verdens største importører for å dekke etterspørselen. Canada, Kina, Myanmar og Nigeria er blant andre storprodusenter.
Belgvekster utgjør 25 prosent av kostholdet i i-land, hele 75 prosent i utviklingsland og de er en viktig inntektskilde for småskalabønder. Men globalt viser statistikken at produksjonen av belgvekster går ned. Dette er ikke en ønsket utvikling og en grunn til FNs stasing. De proteinrike belgfruktene er noe av det smarteste bøndene kan dyrke. I både i-land og u-land kan det dyrkes mer, belgvekster både kan og bør erstatte kjøttproteinene i større grad.
Verdensbefolkningen øker og folk sulter. Det skal ingen rakettforsker til for å skjønne at vi gjør lurt i å forsyne oss mer av det nederste trinnet i næringskjeden hvis all
Gå til medietBelgvekster utgjør 25 prosent av kostholdet i i-land, hele 75 prosent i utviklingsland og de er en viktig inntektskilde for småskalabønder. Men globalt viser statistikken at produksjonen av belgvekster går ned. Dette er ikke en ønsket utvikling og en grunn til FNs stasing. De proteinrike belgfruktene er noe av det smarteste bøndene kan dyrke. I både i-land og u-land kan det dyrkes mer, belgvekster både kan og bør erstatte kjøttproteinene i større grad.
Verdensbefolkningen øker og folk sulter. Det skal ingen rakettforsker til for å skjønne at vi gjør lurt i å forsyne oss mer av det nederste trinnet i næringskjeden hvis all