AddToAny

Fra Nederland til Øverland

Fra Nederland til Øverland
På Øverland Gård i Bærum ligger Norges første andelslandbruk, etablert for ti år siden. I dag er det flere enn seksti slike bruk rundt om i landet. - Det har tatt helt av, sier Jolien Perotti som har vært med fra starten, - over all forventning!
MELLOM bærbuskene tripper hønene. En unge løper etter dem med veivende armer og sneier forbi buksebeina til Jolien. Hun følger ham med blikket. - En herlig boltreplass for barn, humrer hun.

Sauene gresser og lam hopper brekende rundt. - Vi låner dem fra en økologisk gård i nærheten, de beiter her om sommeren og resten av året leverer de møkk til oss, sier Jolien.

Vi passerer to drivhus på høyre side, et hønsehus på venstre. En måned gamle kyllinger har mistet mesteparten av dunet, de trenger seg frem, Jolien løfter en brunfarget liten rakker. - De er så menneskeglade, så kontaktsøkende, sier hun.

Kyllingene er klekket ut i et klasserom, og skoleelevene har fulgt dem i de tre ukene det tar. Elevene i denne skolehagen som Jolien driver for Steinerskolene i Bærum og Oslo har mye å følge med på gjennom sesongen. Høner, grønnsaker, korn og bær. Skolehagen ligger også på Øverland som er eiet av Det Kongelige Selskap for Norges Vel. Siden 2005 har hun tilbrakt mesteparten av sin hverdag her med en fot i hver leir; skolehager og andelslandbruk. Hun var med å dra i gang et folkeengasjement, i dag spiser rundt 5000 mennesker mat fra andelsgårder, 450 av disse fra Øverland, som var den første og som feirer tiårsjubileum i år.

- Flere vil ha tilgang på økologiske og kortreiste råvarer, og når etterspørselen øker blir det en dominoeffekt. Det tror jeg er litt av forklaringen på boomen, sier Jolien. - Og veksten bare fortsetter!ANDELSLANDBRUK er en jordbrukspraksis og omsetningsform, og kanskje det nærmeste du kommer å være bonde uten å være det. De fleste andelsgårder driver etter agroøkologiske prinsipper. - Andelslandbruk startet på sekstitallet som en reaksjon mot et industrilandbruk basert på kjemisk-syntetiske - og ikke-fornybare innsatsmidl
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Å dyrke sin egen mat skjerper bevisstheten om globale matssystemer og skaper solidaritet med småbønder, selvbergere og bybønder også i land langt borte. Dessuten er det matsuverenitet i praksis, skriver Kari Gåsvatn.
Ren Mat 15.06.2020
Det blåser en ny, varm vind gjennom landbrukets enger verden over. Den synger om karbonlagring og jordoppbygging. Og refrenget handler om det regenerative landbruket. Hva er det egentlig, og hvordan kan vi nynne med og benytte oss av dette i kjøkkenhagen?
Ren Mat 15.06.2020
Ikke forkultivert småplanter eller sådd ute enda? Det er fremdeles håp for en liten kjøkkenhage.
Ren Mat 15.06.2020
Foto Solhatt Økologisk Hagebruk På bildet Tidlig Grønn Sabel Bylandbruket hører hjemme i et bærekraftig matsystem. Lets grow it! ELISABETH FAGERLAND
Ren Mat 15.06.2020
Oppfølgeren til favorittkokeboka
Ren Mat 15.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt