AddToAny

Forskerkarriere har sunket kraftig i popularitet

Langt færre unge forskere vil anbefale forskerkarriere i dag enn for få år siden. - nå må bunnen være nådd, sier Forskerforbundets Guro Elisabeth Lind.
Dette framgår av en bredt anlagt undersøkelse hvor om lag 13 000 norske forskere er spurt om hvordan de opplever arbeidshverdagen. Rapporten foreligger nå i sin helhet, og legges fram på en konferanse tirsdag formiddag, melder Universitetsavisa.

Forskerforbundet presenterte en tilstandsrapport med tittel «Forskermeldingen» for et år siden. Her tok man for seg trekk ved dagens forskningssystem som oppleves som utfordrende for forskerne. Denne medlemsundersøkelsen representerer en videreføring av tilstandsrapporten.

- Nå må bunnen være nådd, sier Forsskerforbundets leder Guro Lind (se intervju sist i saken).

Kvier seg for å anbefale

Selv om respondentene synes yrket er attraktivt og har status, er det en stor andel som kvier seg for aÌ anbefale en forskerkarriere, ifølge rapporten. Bare 38 prosent gir uttrykk for at de vil anbefale en forskerkarriere generelt, mens 32 prosent ikke vil det.

Blant de unge og midlertidig ansatte er det flere som ikke vil anbefale en vitenskapelig karriere enn som vil det. De som er forbi forskerutdanningen, men fremdeles ikke har faÌtt fast jobb, som postdoktorene, er de som i størst grad er tilbakeholdne.

Bare 20 prosent av postdoktorene vil anbefale en forskerkarriere. «Dette er tilsynelatende en negativ utvikling fra tidligere undersøkelser, og gir grunn til bekymring,» står det å lese i rapporten.

Akademiet yngre forskere gjennomførte og publiserte som rapporten Unge forskere i Norge. Karriereveier og ambisjoner (2018), så er det grunn til bekymring. Her stilte man spørsmålet «Ville du anbefale unge i dag en forskerkarriere?» Undersøkelsen ble besvart av 800 forskere under 39 år. Her

Les mer

Flere saker fra Uniforum

For å kalle to EU-land, og NATO-allierte land som Ungarn og Polen, «problematiske land» som «Sverige må ta seg av» - som det står i artikkelen - er ikke et skritt som styrker samholdet.
Uniforum 04.02.2023
Oppfølging av tiltaksplan for mangfald, likestilling og inkludering, forskingsetikk og rekruttering til vitskaplege stillingar er tre tema som står på sakskartet når Universitetsstyret har årets første møte på tysdag.
Uniforum 03.02.2023
Språkdirektør Åse Wetås har no sendt eit brev der ho ber om eit møte med byrådsleiar Raymond Johansen (A) om namnet Oslo Science City.
Uniforum 03.02.2023
E-post er det viktigaste verktøyet for å skaffa seg informasjon om interne rutinar og prosedyrar på Universitetet i Oslo. For ansatte-sidene og kollegaer er to andre viktige kjelder, viser ei undersøking Opinion har gjort for UiO.
Uniforum 03.02.2023
Dei lagar studentmagasinet DOXA for russiske studentar frå eksil i Vilnius og Berlin. No er dei i Noreg for å ta imot Studentane sin fredspris for arbeidet sitt for presse- og ytringsfridom.
Uniforum 02.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt