Kjøkkenskriveren
12.06.2018
I juni 1948 ble det avholdt et kurs på Rikshospitalet for kjøkkensjefer og kjøkkenbestyrerinner ved helseinstitusjoner. 77 deltakere fra hele landet var samlet - alle kvinner. Under dette møtet ble De norske sykehuskjøkkensjefers forening stiftet.
Kirsten Wæhre ble valgt til foreningens formann, mens Gjertrud Rüsing ble viseformann. Styret besto av fire medlemmer og to varamedlemmer. I tillegg ble det valgt redaktør og redaksjonssekretær. De første årene hadde ikke foreningen et eget blad, men mange artikler og innlegg ble trykket i Det norske sykehusforenings blad: Norsk Sykehustidende.
UTDANNING OG OPPLYSNING
Ved oppstart i 1948 hadde foreningen 63 medlemmer. I Formålsparagrafen het det: «Dens formål er å skaffe standen en ensartet og tilfredsstillende så vel praktisk som teoretisk utdanning, samt virke for å høyne standen sosialt og økonomisk, ved å drive opplysningsvirksomhet»
Fra den aller første beretningen (19481950), får man et godt inntrykk av foreningens aktivitet: Et samarbeid kom i stand mellom Norges standardiserings-forbund og foreningen når det gjaldt spørsmål om utarbeidelse av typetegninger og planer for sykehuskjøkken. Lønnsspørsmål var et sentralt emne. Årslønn og begynnerlønn for en kjøkkensjef i 1950 var kr. 5600 kroner. Ansettelsesvilkår og boforhold var saker som foreningen hadde til behandling. Man kan ellers lese av beretningen at det var interesse for utveksling av arbeidskraft mellom Norge, Sverige og Danmark. Norske sykehus hadde god nytte av dette da det faktisk var mange sykehus som ikke hadde kjøkkensjef i det hele tatt.
Det ble tidlig bestemt at landsmøteperiodene skulle være to år. Landsmøtene ble lagt til sommermånedene slik at medlemmene kunne bruke ferien til å delta. Møtene ble lagt til alle landsdeler.
EN EKTE PIONÉR
Kirsten Wæhre var leder i foreningen i 20 år. Hun var ansatt ved Psykiatrisk klinikk på Vinderen i Oslo. Hun blir omtalt som en ekte pioner. Hun tok initiativ til årlige kurs, oppstar
Gå til medietUTDANNING OG OPPLYSNING
Ved oppstart i 1948 hadde foreningen 63 medlemmer. I Formålsparagrafen het det: «Dens formål er å skaffe standen en ensartet og tilfredsstillende så vel praktisk som teoretisk utdanning, samt virke for å høyne standen sosialt og økonomisk, ved å drive opplysningsvirksomhet»
Fra den aller første beretningen (19481950), får man et godt inntrykk av foreningens aktivitet: Et samarbeid kom i stand mellom Norges standardiserings-forbund og foreningen når det gjaldt spørsmål om utarbeidelse av typetegninger og planer for sykehuskjøkken. Lønnsspørsmål var et sentralt emne. Årslønn og begynnerlønn for en kjøkkensjef i 1950 var kr. 5600 kroner. Ansettelsesvilkår og boforhold var saker som foreningen hadde til behandling. Man kan ellers lese av beretningen at det var interesse for utveksling av arbeidskraft mellom Norge, Sverige og Danmark. Norske sykehus hadde god nytte av dette da det faktisk var mange sykehus som ikke hadde kjøkkensjef i det hele tatt.
Det ble tidlig bestemt at landsmøteperiodene skulle være to år. Landsmøtene ble lagt til sommermånedene slik at medlemmene kunne bruke ferien til å delta. Møtene ble lagt til alle landsdeler.
EN EKTE PIONÉR
Kirsten Wæhre var leder i foreningen i 20 år. Hun var ansatt ved Psykiatrisk klinikk på Vinderen i Oslo. Hun blir omtalt som en ekte pioner. Hun tok initiativ til årlige kurs, oppstar


































































































