AddToAny

Er faggrenser bevegelige?

Er faggrenser bevegelige?
FAGARTIKKEL: Mange fag i høyere musikkutdanning har innhold som grenser opp mot hverandre og til dels overlapper. Kan det åpnes opp for nye muligheter innenfor hvert fag ved å skyve litt på faggrensene?
Et studieprogram er inndelt i ulike fag. Hvert fag har sine mål for hva studentene skal lære - hvilket læringsutbytte de skal oppnå - og er derfor tatt hånd om av spesialiserte lærerkrefter. Målsettingen er at samspillet mellom fagene skal gi studentene en helhetlig utdanning. Men hvordan sikrer man egentlig en helhetlig utdanning? I et utviklingsprosjekt har vi sett nærmere på to fag i «Kandidatstudiet i utøving - klassisk» ved Norges musikkhøgskole: gehørtrening og hovedinstrument trompet. Vi stilte følgende spørsmål: Hvordan er samspillet mellom disse to fagene i utdanningen? Er noe av innholdet i fagene felles, og hvor går i så fall grenselinjene mellom fagene? Er det mulig å skyve på disse faggrensene? I prosjektet har vi blant annet observert hverandres undervisning, intervjuet studenter, og diskutert i prosjektgruppa.

Fag med felles mål, men ulik utforming og status

Et av kjennetegnene på utøvende musikkutdanning er at den faglige helheten dekker ett kunnskapsområde - musikk. I et studieprogram deles musikk opp i mange fag, for eksempel hovedinstrument, biinstrument, gehørtrening, satslære, musikkhistorie og så videre. Disse er det vanlig å dele inn i kategoriene «utøvende fag» og «støttefag». Innenfor høyere musikkutdanning har en slik inndeling lang tradisjon, men det gir fagene ulik status, og vår erfaring er at det bidrar til at vi opplever fagene som nokså atskilte - til tross for at formålet om sammenheng er helt eksplisitt i studieplanen.

Måten fagene undervises på er forskjellig. I hovedinstrument tilbys studenten hovedsakelig individuell undervisning, og innholdet i faget preges i stor

Les mer

Flere saker fra Musikkultur

Althornist Florian Rademacher Krogsæter ble i helga kåret til Årets musiker under Ungdommens musikkmesterskap, som den yngste noensinne.
article_web Musikkultur 23.01.2019
Grete Sofie Borud Nybakken i Nasjonalballetten er den første norske danseren på 15 år som debuterer i hovedrollen i Svanesjøen.
article_web Musikkultur 22.01.2019
Ni av ti nordmenn bruker strømmetjenester til å høre på musikk, og vi er også de mest ivrige lytterne i Norden.
article_web Musikkultur 22.01.2019
Lydtekniker Jan Erik Kongshaug mottok i helga Kongens fortjenstmedalje.
article_web Musikkultur 22.01.2019
Økokrim gransker Tidal for mulig databedrageri, skriver Dagens Næringsliv.
article_web Musikkultur 15.01.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt