AddToAny

Epler på flata

Epler på flata
På morenejorda langs Oslofjorden er forholdene optimale for epledyrking. Eplebøndene Anne Lene og Hans Olav Bjerketvedt er like innstilt på marked og vekst, som miljø og økologi.
EPLEDYRKING er ikke spesielt unikt i Norge. Men på flata i Østfold skiller epletrærne på Dyre Gård seg ut, der de rager over «kønn»- og grønnsaksåkrene. På gården dyrkes 12 000 epletrær med Rød Aroma og Discovery. Inkluderer vi de leide epleåkrene med Santana og Holsteiner Cox kan vi telle 35 000 trær. Dyre Gård i Rygge driver stort med økologisk epledyrking. Du kjenner kanskje til eplemosten fra hyllene i matbutikken. Kanskje har du også møtt eplebøndene Anne Lene og Hans Olav Bjerketvedt på Bondens Marked - alltid klare for å preke litt, som østfoldinger er.

ALLEREDE ved innkjørselen til gården skjønner vi at det er ordning og reda på Dyre gård. En velstelt hage som minner om et parkanlegg møter oss. Bak ligger hundrevis av plettfrie rader med epletrær. Før vi får summet oss har Anne Lene og Hans Olav tatt oss med ut i epleåkeren. - Det må tynnes! Ser du alle disse bittesmå kartene? spør Anne Lene og peker på noen små epler blant de større. - Alle disse må bort, de tar næring og plass fra eplene som kan bli store og gode, fortsetter hun. Alle 35 000 trærne må tynnes, for hånd. Heldigvis har de flere arbeidshender til rådighet, her er 11 årsverk fordelt på 18 par hender.

MENS VI TYNNER forteller Hans Olav at han er bekymre
Gå til mediet

Flere saker fra Ren Mat

Om eg fortel deg at huda di er eit økosystem, kva ynskjer du å gje ho?
Ren Mat 01.12.2023
Reins Kloster Akevitt, ble først lansert i 2012 etter at Reins Kloster og 3-4 andre gårder med tidligere tilknytning til Klosteret gikk sammen for å lage Norges første økologiske akevitt.
Ren Mat 01.12.2023
DEN GRØNNESTE VINEN er den som ikke drikkes. Slik resonneres det i hvert fall rundt strøm som ikke brukes.
Ren Mat 01.12.2023
Du trenger
Ren Mat 01.12.2023
Julen er høysesong for å nyte vår nasjonalsprit norsk akevitt. Brennevinet har i løpet av de siste tiårene gått fra å være ansett som fattigmanns trøst til å bli en nasjonal merkevare som kan måle seg med hvilken som helst importert brennevin.
Ren Mat 01.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt