AddToAny

Ensomt på toppen for managing partnere

Ensomt på toppen for managing partnere
Å være managing partner for et advokatfirma som omsetter for hundrevis av millioner kroner er beinhard jobbing, veldig givende, og kan ha en høy pris. Advokatbladet har snakket med fire tidligere MP-er om livet på toppen - og hverdagen etterpå.
Alle fire er enige om at det er gøy å være toppsjef, at det er utviklende og lærerikt, og at det gjør noe med deg som menneske og advokat.

Samtidig kan MP-rollen ha noen utfordrende sider: Å lede partnere som i realiteten er eiere og likestilte men likevel presterer ulikt, er krevende. Hvordan blir relasjonen til partnerne den dagen MP-jobben er over? Hva skjer med sjefens egne klientrelasjoner i løpet av MP-tiden? Og hvorfor er det en tendens til at mange MP-er slutter etter ganske kort tid, når jobben er gjort?

Advokatbladet har tatt opp disse spørsmålene med de tidligere MP-ene Kai Thøgersen, Susanne Munch Thore, Per M. Ristvedt og Nils H. Thommessen. Alle fire har vært toppsjefer i noen av landets største advokatfirmaer.

- Å lede partnere kan man frustrere seg i hjel av, og det kan være ensomt. Menneskene du leder, er egentlig sjefene dine, og er styremedlemmer den ene dagen og på partnermøte den neste. Hvis man fokuserer for mye på å fortelle sterke individer at de skal løpe i takt, så går det galt. Det er viktig å se enkeltmennesket, og unngå rivalisering, sier Kai Thøgersen (57).

Han var MP i Thommessen fra 2005 til 2013, og var totalt 21 år i Thommessen før han i 2014 begynte som partner i Wiersholm.

I dag er han leder for Wiersholms satsning på bransjene teknologi, medier og kommunikasjon, og har ansvar for all rekruttering.

- Fantastisk lederskole

- Hva kan være årsakene til at flere MP-er slutter i firmaet, når de gir seg som MP?

- Jeg kan si noe generelt om årsakene. Jeg tror at mange som vært i MP-rollen blir trigget av å jobbe med ledelse. Man får en unik kompetanse som leder av «human capital», det er svært fascinerende, og så får man lyst til å forvalte dette videre. Å være MP er en fantastisk lederskole. Og så tipper jeg at for noen er sikkert overgangen fra sjefsrollen vanskelig. Det er tross alt få fotballtrenere som blir spillere, sier Thøgersen.

- Og så er det noen av oss som finner ut at det er advokat vi har lyst til å være. Men dette er selvsagt svært individuelt, sier Thøgersen.

- I mitt tilfelle så Wiersholm en mulighet til å få meg om bord, og presenterte en strategi som jeg trodde på og kjente meg igjen i, og tilbød meg en plass i den strategien hvor jeg fikk lov til å bygge videre på den ledelseskapasiteten jeg hadde tilegnet meg. Jeg fikk ansvar for rekruttering, og for et kompetanseområde i selskapet. Det er fristende når dyktige fagfolk fra utsiden ser at du har kompetanse som de trenger, og gir deg en mulighet til å gjøre en forskjell, sier Thøgersen.

«Abdisert konge»

Per M. Ristvedt (53) var MP i åtte år i Wikborg Rein. Kort tid etter at han gikk av, fikk han tilbud fra blant annet Schjødt, der han i dag er partner og leder for avdeling for tvisteløsning.

- Hvordan oppleves det å gå fra å være managing partner til å bli «vanlig» partner?

- For de fleste vil jeg tro at det er en betydelig overgang. Man går fra

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Jeg har lyst til å fokusere på fordelen med å være minoritet i advokatbransjen. Innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre utgjør nå 19,9 prosent av befolkningen.
Advokatbladet 14.02.2024
Jeg er homofil (og svensk). Min opplevelse hos Wiersholm er at dette har vært irrelevant. Jeg har alltid følt meg komfortabel med å være meg selv, både i firmaet og blant nesten alle ansatte.
Advokatbladet 14.02.2024
Jeg bestemte meg for å studere juss da jeg som 22-åring ble definert som ufør av leger og av NAV. Nå lever jeg ut advokatdrømmen sammen med mitt forbilde.
Advokatbladet 14.02.2024
Folk må forstå hva ekskluderende holdninger kan gjøre med de som blir rammet. Ingen erfaringer skal bagatelliseres, og vi må tørre å etterleve verdivalgene vi tar - selv om vi risikerer å bli stående alene.
Advokatbladet 14.02.2024
Tidligere mangfoldsarbeid, for eksempel i bedrifter, hadde gjerne som mål at man skulle oppstille kriterier for hva som var mangfoldig. Man skulle kunne sjekke av for en serie egenskaper hos menneskene man hadde ansatt.
Advokatbladet 14.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt